Zupa pomidorowa z soczewicą

zupa pomidorowa z soczewicą

Taka ostatnio brzydka pogoda, mokro, zimno. Zachciało mi się jakiejś rozgrzewającej zupy, wybór padł na pomidorową z soczewicą, którą już kiedyś gotowałam, a przepis znalazłam na stronie mniammniam.com

Przepis nieco zmodyfikowałam, do zasobów lodówki :) Jak tylko zaczęłam gotować zupę wyszło słońce…

Zupa pomidorowa z soczewicą

Składniki:
  • dwie szklanki wody
  • szklanka przecieru pomidorowego (dałam swój domowy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/3 szklanki drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka z proszku
  • kolendra mielona
  • 2 i pół łyżki śmietany 12 %
Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam warzywa. Do garnka wlałam wodę, zagotowałam. Marchewkę i pietruszkę podsmażyłam i przełożyłam do garnka z wodą, razem z oliwą. Gotowałam dalej aż jarzyny zmiękły. Dodałam soczewicę, przecier i przyprawy. Czekałam aż soczewica zrobiła się półmiękka i wtedy dodałam makaron. Kiedy makaron się ugotował, do miseczki ze śmietaną dolałam trochę gorącego wywaru, wymieszałam. Wlałam do zupy i dokładnie wymieszałam. Pogotowałam jeszcze chwilę. Podałam z posiekaną pietruszką i bułeczką.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *