Zimowe ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe z białą czekoladą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No i po Świętach. Ciekawe czy u Was w domach również zalegają jeszcze resztki świątecznego jedzenia i ciast? Myślę, że tak. Normalnie po tych przygotowaniach przydałoby się odpocząć. Ponieważ jednak udało mi się zdobyć półtora tygodnia wolnego, zamierzam wypróbować kilka nowych przepisów. Może coś się przyda na Sylwestra albo Nowy Rok?

Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne, pachnące pomarańczami ciasteczka czekoladowe. Szczerze powiem, że znakomicie smakują nawet bez białej czekolady czy lukru.

Zimowe ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe z białą czekoladą

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • 160 g miękkiego masła
  • pomarańcza
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczę dokładnie wyszorowałam szczoteczką. Zalałam wrzątkiem i zostawiłam na około minutę, po czym odlałam wodę. Starłam z niej skórkę.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyłam do metalowej miseczki, którą umieściłam nad gotującą się w rondelku wodą). Zostawiłam do przestygnięcia.
Miękkie masło ucierałam z cukrem, aż do całkowitego się rozpuszczenia i postania jasnej puszystej masy. Dodałam jajko i miksowałam do połączenia. Po czym dodałam jeszcze skórkę i sok z pomarańczy, szybko zmiksowałam. Następnie wlałam przestudzoną czekoladę i połączyłam ją z masą.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wsypałam do masy maślanej i wymieszałam szpatułką. Ciasto było zbyt miękkie aby je wałkować dlatego schłodziłam je przez godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C, góra-dół.
Ciasto rozwałkowywałam na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5mm, po czym wykrawałam ciastka i układałam je na blaszce wyłożonej folią teflonową. Piekłam przez około 15 minut na górnym poziomie piekarnika. Studziłam na kratce.
Ciastka ozdobiłam serduszkami przygotowanymi z roztopionej białej czekolady rozlanej do foremek sylikonowych, ale równie dobrze można je po prostu zanurzyć w stopionej czekoladzie lub ozdobić lukrem wykonanym z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny bądź pomarańczy.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *