Zębate Whoopie Pies a la Drakula właściciel Hotelu Transylwania

Uwielbiam tę bajkę. W sumie nie jest nawet straszna, to raczej komedia. Obecnie w kinach jest druga część, ale jeszcze nie miałam okazji jej zobaczyć. Hrabia Drakula nie jest tutaj potworem, wysysającym nocą krew dziewic. Jest troskliwym ojcem 118-letniej Mavis. Aby uchronić swoją córkę przed ludźmi, którzy doprowadzili do śmierci jej matki, wybudował hotel i zadbał o to, aby noga żadnego człowieka nigdy w nim nie postanęła. Miejsce to szybko stało się schronieniem dla wszelkiego rodzaju potworów, takich jak Wilkołak z rodziną czy Frankenstein z narzeczoną. W dniu urodzin Mavis, w drzwiach Hotelu staje pewien chłopak i sprawia, że życie Drakuli zostaje wywrócone do góry nogami, gdyż młoda Wampirzyca się w nim zakochuje…

Jak ja się naszukałam żelków w kształcie zębów. Ze dwa tygodnie chodziłam po sklepach. A teraz są w każdym supermarkecie! Tak to jest, jak się człowiek zabiera za coś za wcześnie. A propos „za wcześnie”, jeszcze Święto zmarłych przed nami, a dzisiaj kilkukrotnie słyszałam reklamy zachęcające do robienia rezerwacji na wigilie pracownicze, a nawet otrzymałam takiego maila. Cóż, nie tracą czasu. Co roku tak jest i co roku mnie to trochę denerwuje. Ale dość o tym. Przed nami Halloween, a ja przygotowałam dla Was ciastka z zębami. Whoopie Pies to takie trochę dziwne ciastka. Trochę przypominają mi – wierzchy muffinek. Ciasto jest trochę takie właśnie muffinkowe, pyszne. Można je bardzo szybko przygotować, nawet bez specjalnej foremki.

Zębate Whoopie Pies a la Drakula właściciel Hotelu Transylwania

Składniki: (na ok.16 podwójnych ciastek)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru muscovado
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml mleka
Dodatkowo:
  • słoiczek dowolnego czerwonego dżemu lub konfitury
  • opakowanie żelków w kształcie zębów wampira
Piekarnik nagrzałam do temperatury 185 st. C.
W misce zmieszałam mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło umieściłam w misie miksera, dodałam oba cukry. Ucierałam aż stało się jasne i puszyste. Wciąż ucierając dodałam jajko oraz ekstrakt.
Do misy przesiałam suche składniki, wlałam mleko. Wymieszałam szpatułką. Ciasto wyszło dosyć gęste. Przełożyłam je do rękawa cukierniczego.
Użyłam specjalnej foremki do pieczenia Whoppies, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj zwykła blacha z papierem do pieczenia.
Foremkę wysmarowałam masłem. Wyciskałam ciasto formując koło, ciasto rośnie, ale raczej zachowuje kształt. Wstawiłam do piekarnika, piekłam przez ok. 15 minut (do czasu aż patyczek wetknięty w ciastko wyszedł suchy). Wystudziłam na kratce.
Ciastka dobrałam w pary. Żelki przekroiłam na pół, tak aby uzyskać pojedyncze zęby. Na połowę ciastek nałożyłam po jednej łyżce dżemu, na brzegu każdego położyłam zęby, przykryłam drugim ciastkiem. Zostawiłam do wyschnięcia dżemu.

Smacznego życzy Marzena i Dracula ;)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *