Zawijane drożdżówki z truskawkami

Zawijane drożdżówki z truskawkami i płatkami migdałów

Taki nijaki ten Pierwszy Dzień Lata. Na przemian świeci słońce i pada deszcz. Ja spędzam go w domu, bo jeszcze się całkiem nie wykurowałam. Czytam książkę i piję pyszną kawę, a także przygotowuję dla Was przepis na bułeczki z truskawkami. Upiekłam je już jakiś czas temu i zastanawiałam się czy w ogóle je zamieszczać. Są oczywiście bardzo dobre, ale z powodu dużej zawartości owoców wychodzą dość mokre i najlepiej jeść je jeszcze ciepłe. Kuzynka opowiedziała mi o cieście drożdżowym, które było tak przysypane owocami, że prawie nie miało szansy wyrosnąć. Było jednak pyszne. Dlatego zdecydowałam zrobić wpis. Poza tym przepis na samo ciasto może Wam posłużyć do wykonania np. tradycyjnych bułeczek z owocami.

Zawijane drożdżówki z truksawkami

Składniki: (ok. 15 drożdżówek)
Zaczyn:
  • szklanka ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru Demerara
  • 3 łyżki mąki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki cukru Demerara drobnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • zaczyn
Dodatkowo:
  • 200 g truskawek pokrojonych w plasterki (najlepiej mniej soczystych)
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • pół szklanki płatków migdałów
  • gruby cukier do posypania
Przygotowałam zaczyn. Do miski wlałam ciepłe mleko. Rozpuściłam w nim drożdże, dodałam cukier i mąkę. Wymieszałam. Zostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam sól, cukier, ekstrakt i jajka. Wlałam cały zaczyn i wymieszałam. Kiedy wszystkie składniki się połączyły wlałam przestudzone masło. Ciasto chwilę wyrobiłam ręką, po czym przełożyłam na podsypaną mąką stolnicę. Ugniatałam je przez kolejne 10 minut, aż stało się gładkie i sprężyste. Przełożyłam z powrotem do miski i przykryłam. Zostawiłam do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnice i krótko wyrobiłam. Rozwałkowałam na prostokąt grubości 1,5 cm.
Truskawki wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Rozłożyłam je równomiernie na cieście, zostawiając ok. 3 cm wolnego na krótszym boku. Posypałam płatkami migdałów.
Zwinęłam w ciasny rulon, tak aby pozostawiony wolny kawałek go zamykał. Pokroiłam go na plasterki grubości ok. 3 cm. Ułożyłam na blasze wyłożonej matą teflonową, zostawiając odstępy. Posypałam grubym cukrem i zostawiłam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut (pod przykryciem).
Piekarnik ustawiłam na 185 st. C.
Wyrośnięte bułeczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez ok. 35 minut, aż się zrumieniły.
Jak już pisałam najlepsze na ciepło.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

5 comments on “Zawijane drożdżówki z truskawkami

  1. 21 czerwca 2015 - 23:19

    No nareszcie :D W pobliskim sklepie takie sprzedają, tylko, że tam czuć tylko chemię … Dzięki ;) Przyda się !

  2. 22 czerwca 2015 - 11:22

    Fantastyczne zawijańce :) do tego piękne zdjęcia :)

  3. 22 czerwca 2015 - 11:49

    PYCHA !

  4. 23 czerwca 2015 - 21:18

    Po prostu wspaniałe :) Na takie drożdżówki to ja się zawsze piszę :) Nawet dieta by mi nie przeszkadzała ;P

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *