Wiosenne ciastka kruche

ciastka

Nareszcie robi się naprawdę ciepło :) Uwielbiam wiosnę, krokusy na trawnikach, rozwijające się pąki na drzewach, słońce grzejące przez szyby autobusu… Mam nadzieję, że pogoda się utrzyma, choć mój złośliwy kolega żartuje, że pewnie w maju sypnie śniegiem. Nie ma mowy!

Pomysł na obtoczenie ciasta w cukrowych groszkach podpatrzyłam na jakimś filmiku, aż dziwne, że samam na to nie wpadłam. Jednak po upieczeniu wydawały mi się takie… puste. Dlatego ozdobiłam je kwiatkami z fondantu, które wykonałam przy pomocy sylikonowej foremki. Wydaje mi się, że dzięki pastelowym kolorom wyglądają bardzo wiosennie…

Wiosenne ciastka kruche

Składniki: (na bardzo dużo ciastek)
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
Mąkę i cukier puder wsypałam do miski. Dodałam masło pokrojone w plasterki. Wbiłam jajko, dodałam likier i skórkę. Używając siekaczki do ciasta wymieszałam całość do powstania kruszonki. Wysypałam ją na stolnicę i szybko zagniotłam. Podzieliłam ciasto na dwie części. Z każdej uformowałam wałek i średnicy 4-5 cm. Zawinęłam je w folię spożywczą. Włożyłam na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie jeden z wałków, przełożyłam na 10 minut do zamarażarki, a w tym czasie przygotowałam białko. Roztrzepałam je widelcem. Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C (góra-dół).
Cukrowe groszki wsypałam do foremki, która miała większe rozmiary niż wałek (aby łatwo było go w niej obtoczyć).
Zmrożony wałek wyjęłam z folii i posmarowałam białkiem (używając pędzelka). Obtoczyłam go w posypce.
Ostrym nożem pokroiłam go na ciastka grubości ok. 3-4 mm. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią teflonową. Piekłam przez ok. 15 minut do lekkiego zezłocenia. Wystudziłam na kratce.
Z lukru plastycznego (fondantu) wykonałam kwiatki. Użyłam sylikonowej wytłaczarki i metalowej foremki (dobrze zostawić je na noc na kratce aby wyschły).
Przygotowałam niewielką ilość lukru królewskiego, którego użyłam do przyklejenia kwiatków

Smacznego życzy Marzena :)

gotowe ciastka

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Wiosenne ciastka kruche

  1. 27 marca 2015 - 09:54

    Super, bardzo fajne wiosenne ciacha :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *