Waniliowe ciasteczka z konfiturą malinową

ciastka malinowe

Kolejna odsłona, nadziewanych ciasteczek, tym razem zdecydowanie słodsza. W ubiegłym roku zrobiłam kilka słoiczków konfitury malinowej z wanilią. Chociaż nie jest ona bardzo gęsta całkiem dobrze się tutaj sprawdziła.

Waniliowe ciasteczka z konfiturą malinową

Składniki: (na około 35 ciasteczek)
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w plasterki
  • 250 g mąki pszennej (dałam typu 500)
  • 1 żółtko
  • 55 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • ok. 200 ml konfitury malinowej
Wszystkie składniki (oprócz konfitury) umieściłam w misce. Przy użyciu siekaczki do ciasta kruchego przerobiłam wszystko na kruszonkę, którą następnie szybko zagniotłam. Z ciasta uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowałam dwie blaszki wyłożone matą teflonową. Ciasto wyjęłam z lodówki.
Piekarnik ustawiłam na 175 st. C, góra-dół.
Z ciasta odrywałam kawałki i formowałam w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie, przy użyciu trzonka drewnianej pałki, w każdej robiłam wgłębienie.
Marmoladę pomarańczową przełożyłam do rękawa cukierniczego. Napełniłam ciastka marmoladą.
Blaszkę z ciastkami włożyłam do nagrzanego piekarnika, na górną półkę. Piekłam przez ok. 15 minut, aż ciastka zaczęły się rumienić. Studziłam je na kratce.

 

Smacznego życzy Marzena :)

ciastka z konfiturą malinową

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 15 marca 2015 - 12:38

    Z pewnością również były pyszne :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *