Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

Dzisiaj wracając z pracy poczułam, że naprawdę zbliża się lato. W autobusie zauważyłam dziewczynę w szortach, a krótkie rękawki to już normalny widok. Uwielbiam lato… A z latem kojarzą mi się lody. Postanowiłam przygotować bardzo proste i szybkie (w przygotowaniu, bo na jedzenia trzeba oczywiście poczekać :)) lody na patyku z dodatkiem mleka kokosowego. Jest to pierwszy mrożony przepis na blogu i na pewno nie ostatni.

P.S. Może trochę za bardzo się z tym latem rozmarzyłam, bo mamy dopiero połowę maja, ale sami widzicie. Stęskniłam się za ciepełkiem :)

Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

Składniki: (na 6-7 niedużych lodów)
  • 290 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • pół puszki mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce
Truskawki umieściłam w rondelku, zasypałam cukrem. Postawiłam na palniku i podgrzewałam aż cukier się rozpuścił. Następnie zblendowałam na puree. Zostawiłam do wystygnięcia.
Do puree dodałam mleko kokosowe i całość ponownie zblendowałam. Powstałą masę przelałam do pojemników na lody, powtykałam w nie patyczki. Umieściłam w zamrażarce na 24 godziny.

Smacznego życzy Marzena :)

Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

 

Udostępnij

2 comments on “Truskawkowo-kokosowe lody na patyku

  1. 20 maja 2015 - 10:42

    Wyglądają bardzo apetycznie. Od razu bym jednego porwała jeśli tylko by się znalazł w moim zasięgu. Ponadto bardzo fajne zdjęcia Ci wyszły :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *