Truskawkowe lody na patyku z mascarpone

Ale wczoraj miałam szalony dzień. Od rana piekarnik chodził bez przerwy i tylko zawartość się zmieniała :) Piekłam muffiny na wieczór panieński i jeszcze ciasto czekoladowe dla nas. Marzy mi się leniwa niedziela, taka z książką w ręce, na kocyku w ogródku…

Te lody to taki eksperyment. Wcześniej nie mroziłam serka mascarpone, ale tak sobie myślałam, że ze względu na dużą zawartość tłuszczu (ach te kalorie!) nie zamarznie na kamień. Lody w smaku przypominają sernik truskawkowy. Są kremowe, bez kryształków lodu. Z powodzeniem można je zamrozić w większym pojemniku i nakładać gałkownicą.

Truskawkowe lody na patyku z mascarpone

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 szklanki wyszypułkowanych i pokrojonych truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (lub mniej)
Truskawki umieściłam w rondelku, wsypałam cukier. Ustawiłam na palniku i zagotowałam. Gotowałam do czasu aż cukier całkowicie się rozpuścił. Zdjęłam z gazu i ostudziłam. Zmiksowałam na puree.
W misce zmieszałam serek ze śmietanką. Użyłam w tym celu trzepaczki. Wlałam truskawkowe puree i dokładnie wymieszałam.
Powstałą masą napełniłam foremki do lodów i powtykałam patyczki. Wstawiłam do zamrażalnika. Mroziłam całą noc.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Truskawkowe lody na patyku z mascarpone

  1. 12 lipca 2015 - 12:47

    Domowe lody – najlepsze na świecie!

  2. 12 lipca 2015 - 13:53

    takie domowe lody nie mają sobie równych!

  3. 14 lipca 2015 - 02:12

    Cudowne :) Mają taki piękny, pastelowy kolor :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *