Tosty francuskie

tosty francuskie

Jako mała dziewczynka, smażyłam chleb moczony w roztrzepanym jajku i z roztopionym plasterkiem sera. Było to najlepsze, bo własnoręcznie przygotowane, weekendowe śniadanie :) Jajecznica mogła się schować ;)

W tym tygodniu pozostajemy w tematyce jajek, więc naturalnie przyszły mi do głowy tosty francuskie. Jajka kojarzą mi się głównie ze śniadaniem, a także są podstawowym składnikiem większości ciast. Z tego połączenia wyszło mi śniadanie na słodko. Zazwyczaj wolę, jako pierwszy posiłek, zjeść coś bardziej konkretnego i zdecydowanie niesłodkiego, ale takie tosty genialnie pasują do porannej kawy.

Tosty francuskie

Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru (dałam z prawdziwą wanilią)
Dodatkowo:
  • ulubiona konfitura
  • masło klarowane do smażenia
Do miski wbiłam jajko, wlałam mleko i wsypałam cukier. Dokładnie roztrzepałam. Na patelni rozgrzałam masło. Zanurzyłam kromkę chleba w mieszance jajeczno-mlecznej na ok. 30 sekund, po czym odwróciłam i zostawiłam na kolejne 30 sekund. Przeniosłam ją na rozgrzaną patelnię. Smażyłam na złoty kolor z obu stron.
Tak samo postąpiłam z pozostałymi kromkami.
Podałam z konfiturą malinowo-porzeczkową.

Smacznego życzy Marzena :)

tosty francuskie

tosty francuskie

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *