Tiramisu truskawkowe

Jak myślicie, czy w końcu przyszło lato? Na dobre czy na chwilę? Podobno przez najbliższy tydzień będzie gorąco. Zapewne od piekarnika będę się trzymać z daleka. Teoretycznie, bo znając siebie to nie wytrzymam ;) Póki co przygotowałam dla Was deser do wykonania, którego nie potrzeba ani piekarnika ani nawet robota. W odróżnieniu od tradycyjnego tiramisu jest bezalkoholowy, za to z dużą ilością truskawek. Wypróbujcie skoro jeszcze są.

Tiramisu truskawkowe

Składniki: (na 6 porcji)
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 500 g truskawek
  • szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Truskawki umyłam i osuszyłam. Odłożyłam 6 sztuk do dekoracji. Resztę wyszypułkowałam i pokroiłam w plasterki.
Przygotowałam 6 kieliszków.
Do miski przełożyłam serek, wlałam śmietankę i dodałam cukier puder. Całość wymieszałam trzepaczką. Powstał  gęsty krem.
Sok z cytryny wymieszałam z wodą, przelałam do miseczki. Biszkopty połamałam na trzy części.
Na dno każdego kieliszka włożyłam po trzy kawałki biszkopta namoczonego uprzednio w wodzie z sokiem. Następnie nałożyłam po 3 łyżki kremu i wyrównałam powierzchnię. Przykryłam go warstwą truskawek.
Powtórzyłam warstwy jeszcze raz. Zakończyłam odrobiną kremu, na której ułożyłam truskawkę.
Deser schłodziłam przez godzinę.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Tiramisu truskawkowe

  1. 8 lipca 2015 - 12:41

    Och, tyle już czasu obiecuję mężowi takie, a teraz zobaczył u Ciebie i chyba będzie żonę zmieniał, bo ode mnie się nie doczekał jak dotąd ;) Chyba czas w końcu zrobić ten pyszny deser :)

  2. 22 grudnia 2015 - 11:34

    Fartuszku a masz jakiś sprawdzony sposób na klasyczne tiramisu lub ciasto tiramisu?

    • 22 grudnia 2015 - 20:49

      Obecnie na blogu nie ma przepisu na klasyczne tiramisu. Jest natomiast tiramisu podobne do tego, również w kieliszkach. http://czerwonyfartuszek.pl/tiramisu-bez-jajek/
      Można je przygotować w bardzo podobny sposób, po prostu ułożyć w prostokątnym naczyniu warstwami – biszkopty nasączone w kawie i amaretto, warstwa kremu i powtórzyć, na koniec kakao. Ja zawsze takie robię i wszyscy się zajadają. Możesz spróbować :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *