Tiramisu bez jajek

Tiramisu

Na zewnątrz temperatura dawno przekroczyła 30 kreskę. Piekarnik omijam szerokim łukiem, ale mam ogromną ochotę na coś słodkiego. Czasami bywa tak, że w lodówce ostanie się (zaginione w akcji) pudełko serka mascarpone, któremu w dodatku kończy się termin przydatności. Idealna okazja na Tiramisu. Zazwyczaj robię ten deser w tradycyjnej formie, czyli prostokątnym pojemniku. Jednak tym razem chciałam, żeby wyglądał nieco bardziej odświętnie. Dlatego umieściłam go w kieliszkach do piwa. Nie jest to klasyczny przepis, bo jajka zostały tu zastąpione śmietaną. Idealna wersja na upały.

Tiramisu bez jajek

Składniki: (na 6 porcji)
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 18%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • podłużne lub okrągłe biszkopty
  • szklanka mocnej kawy
  • Amaretto
  • ewentualnie owoce
  • łyżka kakao
Przygotowuję sześć kieliszków. Kawę studzę i dodaję Amaretto tyle ile uznaję za stosowne. Zwykle daję około 2-3 łyżki. Biszkopty dzielę na trzy, moczę w naparze i szybko wkładam do kieliszków. Do każdego kieliszka wkładam około 5-6 kawałków. Staram się aby biszkopty nie były całkiem rozmoknięte. Serek i śmietanę przekładam do miski i mieszam je przy użyciu rózgi. Nie ma potrzeby włączania robota kuchennego, masy bardzo dobrze się połączą. Dodaję cukier puder i dobrze mieszam. Na biszkopty rozkładam połowę masy serowej, ok 2-3 łyżki do każdego kieliszka. Następnie układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy. Pora na schłodzenie – na minimum  godzinę wkładam desery do lodówki. Przed podaniem posypuję wierzch kakao i ewentualnie ozdabiam owocami.

 

Smacznego życzy Marzena :)

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 29 grudnia 2015 - 21:07

    A gdyby zamiast śmietany 18 dać 30% i ją lekko najwyżej ubić?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *