Tartaletki z ciasta francuskiego z konfiturą malinową oraz płatkami migdałowymi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Te ciastka, tartaletki są superszybkie i superłatwe do zrobienia. Wystarczą właściwie trzy składniki, z których dwa można dowolnie zmieniać. Tak właściwie to początkowo planowałam robić nadziewane ciastka, ale ponieważ miałam tylko jedno opakowanie ciasta wyszłoby ich tylko sześć. Mało. Dlatego wpadłam na pomysł z tartaletkami.

Ciasto francuskie kupuję gotowe, ale tylko takie z prawdziwym masłem (np. Blikle). Na wykonanie domowego nie mam czasu. Niestety.

Tartaletki z ciasta francuskiego z konfiturą malinową oraz płatkami migdałowymi

Składniki:
  • ciasto francuskie (500 g)
  • konfitura malinowa (lub dżem, powidła, na co akurat macie ochotę)
  • migdały w płatkach
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • roztrzepane jajko
Ciasto rozmroziłam w lodówce. Piekarnik rozgrzałam do 220 st. C góra-dół.
Z ciasta wykroiłam 12 kółek foremką do pączków. Blaszkę do muffinów wysmarowałam masłem klarowanym. Każde zagłębienie wylepiłam krążkiem ciasta. Ponakłuwałam dno wykałaczką. Nałożyłam do nich po łyżeczce konfitury i posypałam płatkami migdałów.
Brzegi tart posmarowałam jajkiem. Blaszkę umieściłam w piekarniku i piekłam przez 20 minut aż ciasto zrobiło się złociste.

Smacznego życzy Marzena :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *