Tarta rabarbarowa z nadzieniem migdałowym (Frangipane)

Tarta rabarbarowa

Rabarbar to jedna z tych rzeczy, których nie lubiłam jeść jako dziecko i odkryłam dopiero niedawno. Teraz tylko czekam aż urośnie, żeby coś dobrego z niego przygotować :) Kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta na blogu Baking a moment, wiedziałam, że muszę je zrobić. Okazało się to bardzo pracochłonne i zajęło sporo czasu, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Pyszne migdałowe nadzienie i lekko kwaskowata warstwa rabarbaru, a to wszystko na kruchym spodzie. Tarta rabarbarowa to idealny pomysł, aby zachwycić swoich gości. Do jej wykonania radzę użyć rabarbaru czerwonego, choć ja użyłam zielonego i po prostu nie obierałam go ze skórki. Wybierajcie długie łodygi, bo łatanie plecionki trochę utrudnia pracę, a i efekt może być mniej imponujący. Ja miałam ogonki o długości ok. 15-18 cm, więc sporo musiałam się nakombinować. Mimo to jestem zadowolona z efektu. Jeśli nie macie cierpliwości do przeplatania, po prostu ułóżcie paski jeden obok drugiego, też będzie pięknie ;)

Tarta rabarbarowa z nadzieniem migdałowym (Frangipane)

Składniki:
Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pudru pomarańczowego (możecie zastąpić startą skórką z pomarańczy)
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 8-9 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
Najpierw przygotowałam spód. Do misy malaksera wsypałam mąkę, cukier puder i sól, dodałam masło, żółtko, śmietankę i ekstrakt. Miksowałam aż składniki połączyły się i ciasto utworzyło kulę. Wyjęłam je, owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiłam na 190 st. C.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm. Przełożyłam go do formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm). Dokładnie wylepiłam. Wstawiłam na 10 minut do zamrażalnika.
Schłodzony spód ponakłuwałam widelcem, przykryłam papierem do pieczenia, a następnie wysypałam na niego ceramiczne kulki. Wstawiła do piekarnika, piekłam przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowałam nadzienie.
Masło umieściłam w rondelku, podgrzewałam tak długo, aż zrobiło się brązowe. Zestawiłam z ognia i wystudziłam.
Do miski włożyłam wszystkie pozostałe składniki masy migdałowej. Zmiksowałam do połączenia, a pod koniec wlałam masło.
Migdałowe nadzienie wyłożyłam na podpieczony spód, wyrównałam. Z powrotem wstawiłam do piekarnika, piekłam przez 25 minut aż wierzch zmienił kolor na złocistobrązowy.
Wystudziłam na kratce.
Teraz pora na rabarbar. Wybrałam najdłuższe i proste łodygi. Oczyściłam je i umyłam, a następnie pokroiłam wzdłuż na mandolinie, na plasterki o grubości ok. 2 mm.
Tarta rabarbarowa
Do garnka o szerokim dnie wlała wodę, wsypałam cukier. Gotowałam do czasu aż cukier się rozpuścił, a syrop zagotował. Zmniejszyłam gaz, a następnie do garnka wkładałam po 4-5 plastrów rabarbaru. Gotowałam ok. 2-3 minuty (pilnując aby rabarbar się nie rozpadł) i wykładałam na talerz do wystudzenia. W ten sposób ugotowałam cały rabarbar. Pozostały syrop odstawiłam na później.
Naszykowałam kawałek folii aluminiowej, większy od formy na tartę. Położyłam go na foremce i odcisnęłam brzeg. Dzięki temu uzyskałam bazę dla przeplatanki z rabarbaru.
Tarta rabarbarowa
Na folii ułożyłam plastry rabarbaru, jeden obok drugiego.
Tarta rabarbarowa
Następnie odgięłam parzyste paski do połowy. Położyłam jeden w poprzek, odgięłam parzyste z powrotem. Teraz odgięłam nieparzyste, położyłam kolejny pasek i przykryłam go parzystymi. Postępowałam tak z pozostałymi.
Tarta rabarbarowa
Tak powstała plecionka.
Tarta rabarbarowa
Gotową plecionkę przełożyłam na tartę, zdjęłam papier. Wystające części rabarbaru odcięłam nożyczkami, tworząc koło.
Przy użyciu pędzelka, posmarowałam plecionkę. Tartę kroiłam ostrym nożem.

Smacznego życzy Marzena :)

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

  • 2.8

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

6 comments on “Tarta rabarbarowa z nadzieniem migdałowym (Frangipane)

  1. 28 kwietnia 2016 - 20:06

    Wygląda fenomenalnie!
    Szalenie mi się podoba :)

  2. 28 kwietnia 2016 - 23:09

    Pięknie wyszła, a smakowała z pewnością nawet lepiej :) Też jako dziecko nie lubiłam rabarbaru, no może trochę ;) Dziś jem go z sentymentem i planuję mieć własny, gdy tylko przeniesiemy się na własne włości :)
    Brawa za wytrwałość przy robieniu tej cudnej kratki. Ja nie mam za grosz cierpliwości do takich rzeczy i chociaż podoba mi się to strasznie, nie wiem, czy kiedyś się zmuszę ;P
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • 29 kwietnia 2016 - 08:29

      U mnie z cierpliwością do takich dłubanek nie ma problemu, gorzej z czasem. Życzę Ci pięknego rabarbaru w przyszłości, ale wtedy będzie się na blogu działo ;) Pozdrawiam :)

  3. 3 maja 2016 - 17:42

    Uwielbiam rabarbar! A tarta wygląda zniewalająco apetycznie! :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *