,

Tarta cieciorkowa z kremem budyniowym i truskawkami

tarta cieciorkowa z kremem budyniowym i truskawkami

Poszłam wczoraj na zakupy i jak zwykle wróciłam do domu z czymś innym niż planowałam. Mianowicie odkryłam na półce sklepowej mąkę z cieciorki. Nie wiem czy pamiętacie ciastka z ciecierzycy, przy których to pół dnia spędziłam mieląc cieciorkę? Już nie muszę, bo ta mąka jest już dostępna nie tylko w sklepach internetowych. Postanowiłam ją wypróbować do wykonania tarty. Ciasto wyszło w smaku nieco inne niż wcześniej wspomniane ciastka. Bardzo dobrze trzymało kształt i nie kruszyło się, było jednocześnie twarde i rozpływało się w ustach. No i nie wszystkim posmakowało, ale tak już bywa. Nie mniej jednak warto spróbować.

Tarta cieciorkowa z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła zimnego
  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 jajko M
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego kardamonu (opcjonalnie)
Krem budyniowy:
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła miękkiego
Dodatkowo:
  • truskawki
  • płatki migdałów
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C.
Wszyskie składniki na ciasto umieściłam w misce. Masło pokroiłam w plasterki. Wymieszałam wszystko siekaczką do ciasta kruchego, a następnie zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia, na grubość ok. 3 mm.
Przełożyłam je do foremki i dokładnie ją nim wylepiłam, odcięłam nadmiar ciasta. Ponakłuwałam widelcem dno.
Foremkę z ciastem umieściłam na 15 minut z zamrażalniku.
W tym czasie ugotowałam budyń. Przełożyłam go do szklanej miski, przykryłam szczelnie folią spożywczą (przyciskając ją do budyniu). Zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Zmrożone ciasto przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam ceramiczne kulki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut. Usunęłam papier i kulki i piekłam przez kolejne 15 minut.
Upieczone ciasto wystudziłam.
Przygotowałam krem. Masło utarłam aż zrobiło się puszyste. Dodawałam do niego ostudzony budyń, po łyżce, cały czas ucierając, aż zrobił się gładki. Gotowy krem rozłożyłam na cieście.
Truskawki umyłam, wyszypułkowałam i pokroiłam w plasterki. Ułożyłam na kremie. Posypałam płatkami migdałów.

Smacznego życzy Marzena :)

 

tarta cieciorkowa z kremem budyniowym i truskawkami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

11 comments on “Tarta cieciorkowa z kremem budyniowym i truskawkami

  1. 28 maja 2015 - 14:00

    Wygląda fantastycznie! Ciekawy pomysł na tartę! :)

  2. 28 maja 2015 - 14:53

    Ja bardzo cieciorkową mąkę lubię, więc z rozkoszą poczęstowałabym się kawałeczkiem takiej tarty :)

  3. 28 maja 2015 - 20:29

    Wyglada obłędnie :)

  4. 30 maja 2015 - 17:15

    Czemu tak rzadko wpisy? Doczekać się nie mogę !

    • 30 maja 2015 - 22:51

      Bardzo mi miło, że czekasz na nowe wpisy :) Staram się je dodawać tak często jak mogę, ale fakt, że ostatnio było trochę mniej. Postaram się poprawić ;)

  5. 31 maja 2015 - 20:25

    Marzenko, i ja też czekam na nowe wpisy :). Nawet jeśli nie zabiorę się potem do pracy, to bardzo lubię poczytać i pooglądać. A gdybym była nowicjuszką w tej dziedzinie, to dzięki Tobie na pewno miałabym więcej wiedzy i odwagi. Ale i tak mimo, ze trochę już wiem, zawsze Cię podpatruję :). Aha ! Byłam w Auchanie, więc mam nowy zapas mąki orkiszowej. Cieciorkowej nie kupiłam, bo mam już w domu niezły magazyn, który muszę powoli opróżniać :). Dużo piekę ( najwięcej pieczywa ), ale wciąż pewnie więcej dokupuję i stąd te zapasy :). Życzę Ci udanego tygodnia :) !

    • 31 maja 2015 - 21:29

      Ja też magazynuję mąkę i nie tylko. Mam już chyba z 10 rodzajów (jak nie więcej). Orkiszowa ogromnie mi posmakowała i znów kupiłam :) Ja również życzę Ci wspaniałego tygodnia pełnego pysznych wypieków :)

      • 31 maja 2015 - 22:42

        Dziękuję Marzenko :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *