Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami

ciasto z porzeczkami

To, że uwielbiam porzeczki już dobrze wiecie. Najbardziej galaretkę, którą przygotowuję co roku, zarówno z czerwonej jak i  z czarnej. Kilka miesięcy temu rodzice sprawili mi niespodziankę i kupili krzaczki porzeczek oraz agrestów. Po jednym z każdego koloru. Gałązka, którą widać na zdjęciu powyżej pochodzi właśnie z nowego drzewka. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie owoców będzie dużo więcej. Tak więc, póki co, poluję na nie na straganach.

Chciałam upiec muffinki, ale moja mama zawsze kręci na nie nosem. Nie wiem co jej w nich przeszkadza. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i upiec ciasto, które w zasadzie jest taką dużą muffinką. Po prostu upiekłam je w tortownicy, a nie w papilotkach. W takiej formie, ciasto z porzeczkami mamie smakowało. Reszcie rodziny również. Ciasto jest bardzo proste i szybie w wykonaniu. Mam nadzieję, że się skusicie ;)

Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 185 st. C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wsypałam mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam. Porzeczki umyłam i obrałam.
Miękkie masło razem z cukrem umieściłam w misie miksera. Ucierałam na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodałam jajka, jedno na raz, oraz ekstrakt. Po połączeniu, wyłączyłam mikser.
Do masy przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam szpatułką. Wlałam śmietankę, wymieszałam do połączenia.
W ciasto delikatnie  wmieszałam porzeczki. Przełożyłam je do przygotowanej tortownicy. Wyrównałam. Wierzch posypałam płatkami migdałów.
Wstawiłam do piekarnika, piekłam ok. 35 minut (aż wierzch zrobił się złocistobrązowy, a wetknięty w ciasto patyczek wyszedł suchy).
Kroiłam po wystudzeniu.

Smacznego życzy Marzena :)

ciasto z porzeczkami

ciasto z porzeczkami

ciasto z porzeczkami

 

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

2 comments on “Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami

  1. 22 lipca 2016 - 10:23

    Wygląda przepięknie, wprost malowniczo :) i tym sposobem narobiłam sobie ochoty na upieczenie ciasta dziś wieczorem, chyba pokuszę się o wykorzystanie tego przepisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *