Spaghetti z pesto pietruszkowym

spaghetti z pesto pietruszkowym

Uwielbiam pietruszkę za jej kolor, aromat. Zasiałam całą doniczkę i pięknie wyrosła :) No i stanęłam przed dylematem co z niej przygotować? Postawiłam na pesto do spaghetti. Przepis podpatrzyłam na Jadłonomii, tylko nieco zmodyfikowałam proporcje. Wyszedł pyszny i szybki obiad. A pietruszka rośnie dalej :)

Spaghetti z pesto pietruszkowym

Składniki:
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • ugotowany makaron spaghetti
Ugotowałam makaron. W międzyczasie wrzciłam migdały na na suchą patelnię i podprażyłam, aż się zrumieniły, a ich aromat wypełnił kuchnię. Przesypałam na talerz aby wystygły. 
Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku rozdrabniacza. Zblendowałam bardzo drobno.
Gotowe pesto przelałam do szklanej misy. Wysłoayzłam na nie makaron i wymieszałam. Porcję przełożyłam na talerz.

 

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *