Snittsidan Bullar czyli szwedzkie bułeczki z ziarnami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zakupiłam sobie książkę o bułkach pod oryginalnym tytułem „The book of buns” autorstwa Jane Mason. Zawiera około 50 przepisów na bułki z różnych krajów. Napisana jest bardzo przystępnym językiem, we stępie zawiera opisy wyrabiania ciasta i różne ciekawostki techniczne. No i cudowne zdjęcia.

Na pierwszy ogień poszedł przepis, który zamieszczono jako pierwszy – na szwedzkie Snittsidan Bullar.

Snittsidan Bullar 

Składniki: (przepis na 8 bułeczek)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej lub pełnoziarnistej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 6 g świeżych drożdży
  • 220 g ciepłej wody
  • 6 g soli
  • nasiona do dekoracji (np. dynia, słonecznik)
  • trochę oliwy z oliwek
Drożdże rozpuściłam w wodzie. Do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól. Wlałam wodę z drożdżami (nie robiłam zaczynu). Wymieszałam wszystko w misce, po czym zarobione ciasto przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiałam przez około 10 minut. Było bardzo klejące, ale takie powinno być (nie należy dodawać więcej mąki). Przełożyłam ciasto z powrotem do miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyłam na stolnicę. Uformowałam wałek, który pocięłam na osiem kawałków. Miejsca przecięcia zanurzyłam w misce z ziarnami, z obu stron. Bułki układałam na blaszce wyłożonej matą teflonową. Przykryłam je ściereczką i zostawiłam na 45 minut. Nie urosły za bardzo, ale nabrały kształtu. Nastawiłam piekarnik na 220 st. C, góra-dół.
Blachę z bułkami włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 20 minut. Lekko się zrumieniły. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę do ostygnięcia. Od razu posmarowałam je oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka.
Świetnie nadają się na kanapki, choć swoje podałam do zupy pomidorowej.

Smacznego życzy Marzena :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *