Sernik ze złocistą rosą

sernik z rosą

Ten sernik upiekłam z okazji moich imienin i zaniosłam do pracy. Taki mamy zwyczaj. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się abym nie poczęstowała z tej okazji kolegów, choć raz spóźniłam się o dzień. Sernik wyszedł obłędny, beza delikatnie piankowa a rosa cudownie złocista.

Sernik z rosą

Składniki:

Spód:

300 g ciastek kruchych

70 g roztopionego masła

Masa:

1 kg sera białego półtłustego

500 g serka mascarpone

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

4 białka

1 szklanka cukru drobnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Dno foremki o wymiarach 34×24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

Najpierw przygotowałam spód. Skruszyłam ciastka w malakserze, razem z roztopionym masłem. Wysypałam do foremki, wyrównałam i docisnęłam grzbietem łyżki. Wstawiłam do lodówki. Piekarnik nagrzałam do temp. 170 st. C.

W międzyczasie przygotowałam masę serową. Wszystkie składniki umieściłam w malakserze. Miksowałam do otrzymania gładkiej masy. Przelałam ją na schłodzony spód. Wstawiłam do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę na 150 st. C. Piekłam przez 40 minut, do czasu aż wierzch sernika się zarumienił i był całkowicie ścięty. Wyjęłam go z piekarnika. Podniosłam temperaturę do 175 st. C, ustawiłam grzanie od góry.

Przygotowałam bezę. Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodałam do niej cukier – łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wsypałam mąkę ziemniaczaną.

Bezę wyłożyłam na sernik, wyrównałam. Wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam jeszcze przez 25 minut.

Sernik wyjęłam z piekarnika, wystudziłam. Schłodziłam przez noc w lodówce i czekałam na pojawienie się rosy.

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

14 comments on “Sernik ze złocistą rosą

  1. 26 maja 2017 - 14:45

    Najlepszy sernik !

  2. 27 maja 2017 - 19:54

    Który ser biały użyłaś?

    • 29 maja 2017 - 10:04

      Dzięki za zwrócenie uwagi :) Już dopisuję ;) Użyłam sera półtłustego, w kawałku, nie zmielonego. Pozdrawiam

  3. 25 czerwca 2017 - 00:03

    Przepiękny, mi ten z rosą nigdy nie wychodzi tak dobrze :)

  4. 4 lipca 2017 - 16:43

    uwielbiam serniki z rosą. Chyba moja ulubiona wersja tego ciasta

  5. 10 lipca 2017 - 18:41

    wygląda cudownie <3

  6. 14 lipca 2017 - 13:20

    najlepszy!

  7. 16 lipca 2017 - 14:25

    pięknie wygląda :)

  8. 20 lipca 2017 - 09:52

    cudny sernik! <3

  9. 26 lipca 2017 - 19:42

    <3

  10. 28 lipca 2017 - 13:50

    jadłabym :0

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *