Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy

Wiecie co? Chyba wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie. Od dwóch tygodni usiłuję zamówić w pewnym dużym markecie budowlanym usługę wycięcia potrzebnej mi płyty HDF. Akurat zepsuła się piła, a panowie z obsługi obiecują, że niedługo naprawią awarię. I jakoś nie naprawiają. Troszkę się już zniecierpliwiłam, bo ileż można czekać. Chyba będę musiała spróbować gdzie indziej. Pierwszy raz w życiu chciałam coś przyciąć i taki klops :/

Ten pyszny, delikatny sernik waniliowy z truskawkowym wykończeniem, to idealny pomysł na deser z okazji Dnia Matki. Moja mama była nim zachwycona. Okazało się, że połączenie sera i truskawek do dobry pomysł. Przygotowanie sernika nie trwa zbyt długo, a przy tym jest bardzo proste. Masa jest zwarta, a zarazem kremowa, dzięki zmieleniu sera w malakserze. Oczywiście można się pokusić o trzykrotne jego zmielenie ;) Tylko po co?

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Składniki: (sernik o średnicy 23 cm)
Spód:
  • 150 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki masła
Masa:
  • 825 g sera białego półtłustego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 200 g cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Mus:
  • 380 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody
Piekarnik ustawiłam na 175 st. C.
Najpierw spód. Ciastka umieściłam w misie malaksera i rozdrobniłam je na pasek. Masło roztopiłam w rondelku, przestudziłam. Wlałam do ciasteczek i ponownie zmiksowałam. Dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam zmiksowane ciasteczka z masłem, wyrównałam i docisnęłam dłonią. Wstawiłam do lodówki.
Do misy malaksera włożyłam biały ser, dodałam śmietankę, jajka, cukier, mąki i ekstrakt. Zmiksowałam do uzyskania gładkiej masy (ok. 1,5 minuty).
Wyjęłam z lodówki schłodzony spód, wylałam na niego masę serową. Wyrównałam wierzch. Foremkę wstawiłam do piekarnika. Temperaturę zmniejszyłam do 150 st. C. Piekłam przez ok. 80 minut, do czasu aż cały sernik był ścięty. Wystudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach., następnie wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowałam mus. Użyłam truskawek mrożonych. Umieściłam je w rondlu, dodałam cukier. Podgrzewałam na średnim ogniu, tak długo aż się rozmroziły. Rozdrobniłam je przy użyciu blendera.
Żelatynę wsypałam do niewielkiego rondelka, zalałam wodą. Zostawiłam na kilka minut do napęcznienia, po czym rozpuściłam ją nad palnikiem, tzn. nie postawiłam rondelka bezpośrednio na palniku tylko, trzymałam nad nim, tak aby nie dopuścić do zagotowania żelatyny (można to również zrobić w kąpieli wodnej).
Do rozpuszczonej żelatyny dodałam dwie łyżki musu z truskawek, wymieszałam. Następnie przelałam do reszty musu, dokładnie wymieszałam (mus powinien być mocno ciepły). Wyłożyłam na schłodzony sernik. Włożyłam do lodówki na jeszcze 1 godzinę.

Smacznego życzy Marzena :)

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Sernik waniliowy z musem truskawkowym

  1. 17 maja 2016 - 20:28

    Ten serniczek wygląda nieziemsko :) i ten mus…. ochy i achy z siebie wydobywam :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *