Sernik na cieście orkiszowym z kratką

sernik z ciastem orkiszowym

W czasie pieczenia sernik zachowywał się bardzo niegrzecznie. Najpierw urósł tak, że bałam się, że ucieknie z foremki, a potem opadł, a na samym środku pokazało się wielkie pęknięcie (jego fragment możecie podziwiać na ostatnim zdjęciu). Cóż serniki już tak mają, a ja postanowiłam się tym nie przejmować. Nie jest to łatwe, ba ja zawsze stawiam sobie poprzeczkę wysoko i najczęściej łapię doła, kiedy mi coś nie wyjdzie. Jestem wtedy straszną złośnicą, bez kija nie podchodź ;) Wszystko dlatego, że za dużo oglądam w internecie pięknych zdjęć idealnych wypieków, koleżanek z dłuższym stażem. Niestety są rzeczy, których na chwilę obecną nie przeskoczę. Jeszcze się nie dorobiłam sprzętu kuchennego o jakim marzę, (choć nie mogę narzekać, bo najlepszy krem maślany kręcę w makutrze), ani lustrzanki (chociaż mój automacik ma bardzo przyzwoite makro). Nie to jest najważniejsze póki mam zapał i póki rodzina ze smakiem je to co przygotuję. A pęknięty sernik jest piękny :)

Sernik na cieście orkiszowym z kratką

Składniki: (forma 38×24 cm)
Ciasto:
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
Masa:
  • 1 i 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 500 g serka mascarpone
  • 8 jajek
  • 1 i 3/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane
Najpierw przygotowałam ciasto. Do malaksera wsypałam mąkę oraz cukier, dodałam masło, wbiłam jajka. Miksowałam ok. 2-3 minut. Zagniotłam ciasto, podzieliłam na dwie równe części. Można też wymieszać ciasto przy użyciu noża lub siekaczki, a potem zagnieść.
Dno prostokątnej foremki z odpinaną obręczą wyłożyłam papierem. Wylepiłam ją połową ciasta. Włożyłam do lodówki.
Drugą część ciasta rozwałkowałam na papierze do pieczenia na prostokąt nieco większy od foremki. Pocięłam do na paski szerokości ok. 1,5 cm, wzdłuż krótszego boku. Włożyłam na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjęłam podzieliłam na pojedyncze paski. Z papieru do pieczenia wycięłam prostokąt w rozmiarach foremki. Ułożyłam na nim paski ciasta przeplatając je na ukos (można je ułożyć później na serniku bez przeplatania). Ponownie włożyłam do zamrażalnika.

sernik z ciastem orkiszowym

Piekarnik ustawiłam na 180 st. C. Zajęłam się masą serową.
Biały ser oraz serek mascarpone umieściłam w malakserze. Zmiksowałam na gładko. Jeśli nie macie malaksera, zmielcie ser 3 razy w maszynce do mięsa i potem wymieszajcie z serkiem mascarpone.
Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier. Zmiksowałam ręcznym robotem, aż cukier się rozpuścił. Dodałam zmielony ser z serkiem mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, zmiksowałam do połączenia, na koniec wsypałam mąkę kukurydzianą. Szybko zmiksowałam. Masę wylałam na schłodzony spód. Wyjęłam z zamrażalnika kratkę. Delikatnie umieściłam ją na wierzchu masy serowej. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
Wstawiłam do piekarnika, piekłam przez 1 godzinę. Wystudziłam w piekarniku.

Smacznego życzy Marzena :)

sernik z ciastem orkiszowym

sernik z ciastem orkiszowym

sernik z ciastem orkiszowym

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Sernik na cieście orkiszowym z kratką

  1. 22 marca 2016 - 16:47

    Super :) na pewno wypróbuje ten przepis! Na swieta w sam raz :) bardzo ładnie wyglada i przepis całkiem prosty , jak na moje dwie lewe ręce…, a twoje zdjęcia sa tak profesjonalne, ze lustrzanka ci niepotrzebna. Nawet wczoraj pokazywałam w pracy twoje zdjęcia, jakie masz ładne wypieki :)

    • 23 marca 2016 - 17:46

      Mam nadzieję, że będzie Ci smakował :) Dziękuję za miłe słowa na temat moich zdjęć :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *