Schab pieczony w garnku rzymskim idealny do kanapek

schab pieczony

Mój garnek rzymski kupiłam będąc na urlopie w Budapeszcie. Wówczas myślałam, że będę w nim piekła przepyszne chleby. Niestety po kilku nieudanych próbach powędrował na szafkę, gdzie przez kilka miesięcy się kurzył. Szczerze mówiąc, nie byłam pewna czy będę go jeszcze używać. Do czasu, aż postanowiłam go wypróbować z… mięsem. Czyli użyć go do tego do czego jest stworzony. Schab prezentowany w tym wpisie to druga potrawa w pełni udana. Wyszedł kruchy i soczysty, smakował absolutnie wszystkim. Przepis jest bardzo prosty. Więc jeśli posiadacie garnek rzymski, zachęcam do spróbowania.

Schab pieczony w garnku rzymskim

Składniki:
  • ok. 1 kg schabu
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • ok. 2 łyżki papryki wędzonej
  • oliwa z oliwek
Schab dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Białej błonki nie usuwałam tylko nacięłam ją ostrym nożem w szachownicę. Mięso posoliłam z każdej strony. Użyłam ok. 1 łyżki soli. Podobnie zrobiłam z pieprzem i papryką. Przyprawy wtarłam w mięso. Polałam je oliwą i jeszcze trochę pomasowałam. Położyłam je na talerzu, który owinęłam folią aluminiową i schłodziłam przez całą noc w lodówce.
Następnego dnia, na pół godziny przed planowanym pieczeniem mięsa garnek rzymski wraz z pokrywką umieściłam w zimnej wodzie. Po tym czasie wytarłam go do czysta i włożyłam  do niego zamarynowane mięso.
Garnek umieściłam w zimnym piekarniku. Ustawiłam temp. 180 st.C, góra-dół.
Piekłam przez 1 godzinę, po czym mięso odwróciłam do góry nogami. Po kolejnej godzinie ponownie odwróciłam i piekłam jeszcze 15 minut. Gotowe mięso wyjęłam z garnka i wystudziłam.
Kroiłam dopiero po schłodzeniu w lodówce.

 

Smacznego życzy Marzena :)

schab pieczony

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Schab pieczony w garnku rzymskim idealny do kanapek

  1. 21 lutego 2015 - 12:05

    Domowa wędlina to jest to!.

  2. 24 lutego 2015 - 18:45

    Muszę najpierw sprawdzić, co to jest ten garnek rzymski :) schabik wyglada smakowicie !

    • 24 lutego 2015 - 21:58

      Tak w skrócie, jest to gliniany garnek, który przed pieczeniem moczy się w wodzie przez ok. 30 minut. Dzięki temu uwalnia się para wodna i potrawy są soczyste :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *