,

Sałatka owocowa z płatkami orkiszowymi

sałatka owocowa

Takie śniadania jadam głównie latem, kiedy na zewnątrz robi się gorąco. Przynoszę z ogrodu świeże maliny, jeżyny, czasami dodaję też inne owoce. Tak jak w tym przypadku, pyszne i słodkie brzoskwinie oraz winogron. Dodałabym jeszcze orzechów i rodzynek, ale słoiki, w których je trzymam, okazały się puste. Siostra oznajmiła, że znaleźli je w czasie niedawnego malowania kuchni ;) A ja nie zauważyłam w porę, a by dokupić, dlatego, tym razem wersja bez bakalii. 

Ta sałatka owocowa przypomina nieco owsiankę, choć użyłam tu płatków orkiszowych. Tak  czy inaczej prawdziwej owsianki nigdy nie lubiłam. Zdecydowanie wolę więcej owoców niż płatków. Mam nadzieję, że przygotujecie sobie takie zdrowe śniadanie, póki jeszcze dostępne są świeże owoce :) To będzie chyba najkrótszy przepis w historii Czerwonego Fartuszka ;)

Sałatka owocowa z płatkami orkiszowymi

Składniki: (4-5 porcji)

 200 g płatków orkiszowych błyskawicznych

1 łyżka miodu (lub więcej jeśli wolicie słodsze)

200 g malin

200 g jeżyn

4 brzoskwinie

200 g winogron

ewentualnie inne owoce

PRZYGOTOWANIE

Płatki orkiszowe wsypałam do dużej miski, dodałam miód. Zalałam wrzątkiem, do poziomu płatków, a następnie przykryłam. Odstawiłam na 5 minut, aby napęczniały.

Owoce umyłam i osuszyłam. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w kostkę. Winogrona przekroiłam na połowy, usunęłam pesteczki.

Płatki odkryłam, wymieszałam z miodem. Wsypałam owoce. Wymieszałam i nałożyłam do miseczek.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

One comment

  1. 19 maja 2017 - 18:44

    niby banalna, ale nie ma nic lepszego od sałatki owocowej :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *