Rurki z kremem

rurki z kremem

Nigdy wcześniej nie jadłam rurek z kremem. Nie wiem jakim cudem, ale to prawda. Foremki kupiłam pod wpływem chwili. Nie miałam pojęcia jaką konsystencję powinno mieć ciasto, jakiego rodzaju ciasta użyć i w ogóle jak się do tego zabrać. Dlatego bardzo dziękuję za udostępnienie przepisu Zielonookiemu Danio. Lekko go zmodyfikowałam, ale tylko dlatego, że po prostu nie używam margaryny ani cukru waniliowego. Uważam, że jest bardzo dobry i nadaje się nie tylko do rurek (już mam kolejne pomysły ;)). Rurki nadziałam kremem budyniowym użytym również do eklerek.

Rurki z kremem

Składniki: (na około 35 sztuk)
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka śmietany 12% kwaśnej
  • 250 g masła zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła miękkiego
Dodatkowo:
  • miekkie masło do smarowania foremek
  • cukier puder do oprószenia
Najpierw zagniotłam ciasto. Do miski wsypałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia, cukier puder, wanilię, wlałam śmietanę. Wkroiłam masło (w plasterki). Wymieszałam siekaczką do ciasta kruchego, a następnie zagniotłam. Uformowałam w kulę, owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzałam do 200 st. C.
Ciasto wyjęłam z lodówki. Rozwałkowywałam partiami, podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm.  Starałam się formować prostokąt o długości ok. 40 cm. Wycianałam paski o szerokości 2 cm.
Foremki smarowałam masłem i owijałam paskami ciasta tworząc spiralę (ciasto nie może być zbyt mocno oprószone mąką, bo się nie sklei i po upieczeniu powstaną dziury, przez króre zwieje krem ;)). Zaczynałam od szerszego końca.
Ukaładałam je na blasze wyłożonej matą teflonową. Kładłam je tak aby końcówka zawijaska była przyciśnięta do blachy, żeby w czasie pieczenia się nie odwinęła. Piekłam przez ok. 18 minut, aż zrobiły się złociste.
Studziłam na kratce. Foremki wyciągałam od razu po upieczeniu (trzeba to zrobić bardzo ostrożnie, a najlepiej wystudzić i dopiero potem wyjąć).
Przygotowałam krem. Jedną szklankę mleka wlałam do garnka, wsypałam do niego cukier. Drugą szklankę mleka dobrze wymieszałam z mąkami, żółtkami oraz pastą waniliową. Mleko w garnku zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i wlałam do niego mieszankę. Mieszając rózgą ugotowałam gęsty budyń. Gorący budyń przykryłam folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utarłam mikserem do puszystości. Do masła dodawałam po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Gotowy krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nadziałam wszystkie rurki a następnie posypałam je cukrem pudrem.

Smacznego życzy Marzena :)

rurki z kremem

rurki z kremem

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Rurki z kremem

  1. 20 kwietnia 2015 - 20:17

    Świetny pomysł z tymi rurkami :) nie miałam pojęcia, ze można je piec.

    • 20 kwietnia 2015 - 20:35

      Ja te foremki już dawno oglądałam w sklepach, ale nie byłam przekonana. A naprawdę warto :)

  2. 21 kwietnia 2015 - 10:56

    Cudownie Ci wyszły, dosłownie jak sklepowe :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *