Rolada ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim

slasterek schabu

I znowu poniedziałek. Ciężki dzień w pracy za mną. Siedzę i piszę dla Was ten post. Kiedy przygotowywałam tę roladę, nie planowałam jej umieszczeć na blogu. Zdjęcia zrobiłam, bo już mi to weszło w nawyk, a aparat został praktycznie stałym wyposażeniem kuchni. Wyszła najlepsza rolada ze schabu jaką kiedykolwiek zrobiłam. Wszystko dzięki czosnkowi niedźwiedziemu, który nadaje niecodziennego smaku. Musicie spróbować.

Rolada ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
  • 700 g schabu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Schab umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przy użyciu ostrego może naciełam go wzdłuż, tak jakbym go rozwijała. Genaralnie chodzi o to aby powstał długi prostokąt.
Przyprawiłam go solą i pieprzem z obu stron. Wewnętrzną stronę posypałam czosnkiem niedźwiedzim.
W misce wymieszałam mięso mielone z solą, pieprzem i papryką. Nadzienie wyłożyłam na schab, zostawiając wolne ok. 2 centymetry na końcu, aby móc zamknąć roladę. Schab zwinęłam. Koniec spięłam dwiema wykałaczkami. Skórę nacięłam ostrym nożem. Następnie przyprawiłam dużą ilością soli i pieprzu oraz natarłam oliwą.
Garnek rzymski moczyłam pół godziny w zimnej wodzie, po czym wytarłam do sucha. Umieściłam w nim roladę. Garnek włożyłam do zimnego piekarnika, który nastawiłam na 180 st. C. Piekłam przez pół godziny, po czym odwróciłam roladę. Piekłam kolejną godzinę i znów przewróciłam mięso. Dopiekłam jeszcze mniej więcej pół godziny, aż stało się miękkie. Wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce.

 

Smacznego życzy Marzena :)

rolada ze schabu

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *