Puszysta babka pomarańczowa z czerwonymi porzeczkami

Puszysta babka z czerwonymi porzeczkami

Zajrzałam do zamrażalnika w poszukiwaniu lodów, a znalazłam worek czerwonych porzeczek, wyjątkowo dorodnych, bo wisiały na krzaku bardzo długo. Super dojrzałe, idealne do wypieków. Do pojawienia się świeżych mamy jeszcze trochę czasu, dlatego warto wykorzystać rezerwy. Na blogu możecie znaleźć przepis na muffiny z porzeczkami, jednak tym razem mam dla Was nieco większą formę – pyszną babkę. Jest puszysta, wilgotna i delikatna. A przy tym prosta w wykonaniu. Wiadomo, że ciepłe jajka ubijają się lepiej niż takie świeżo wyjęte z lodówki. Czasami warto jest ubić je nad kąpielą wodną. Jednak ja proponuję prostsze rozwiązanie – ogrzanie ich w gorącej wodzie. Podobnego triku używa się przy wykonaniu biszkoptu genueńskiego. Dzięki temu jajka ubijają się naprawdę dobrze, powstaje gęsta masa, która rośnie jak szalona. Puszysta babka to od dzisiaj żaden problem :) Kto spróbuje?

Puszysta babka pomarańczowa z czerwonymi porzeczkami

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka pudru pomarańczowego (lub skórka starta z 1 pomarańczy)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
Jajka włożyłam do miski, zalałam gorącą wodą. Zostawiłam na 30 minut. W misce zmieszałam obie mąki, proszek do pieczenia i puder pomarańczowy. Odstawiłam na bok. Piekarnik nastawiłam na 175 st. C.
Ogrzane jajka wbiłam do miski, wsypałam cukier. Ucierałam przez ok. 5 minut. Masa zgęstniała i potroiła swoją objętość (jeśli używasz, startej skórki z pomarańczy dodaj ją do jajek pod koniec ubijania). Następnie, cienkim strumieniem, wlałam olej.
Do miski z jajkami i olejem przesiałam mąkę, wymieszałam rózgą, ale nie za długo, tylko do połączenia. Wrzuciłam porzeczki (nie rozmrażałam ich wcześniej). Wmieszałam szpatułką.
Formę na babkę o pojemności 2,5 litra, natłuściłam (użyłam sprayu, gdyż moja forma ma sporo zakamarków, ale można po prostu posmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Nie martwcie się jeśli w czasie pieczenia babka pęknie. Jak mawia moja babcia: najlepsza babka musi się uśmiechnąć :)
Babkę wystudziłam w formie. Posypałam ją cukrem pudrem.

Smacznego życzy Marzena :)

Puszysta babka z czerwonymi porzeczkami

Puszysta babka z czerwonymi porzeczkami

Puszysta babka z czerwonymi porzeczkami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Puszysta babka pomarańczowa z czerwonymi porzeczkami

  1. 10 maja 2016 - 17:04

    Wygląda cudownie, idealnie mięciutka :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *