Puree z dyni

Może trochę już późno podawać przepis na puree z dyni, ale uznałam, że powinien się tu znaleźć. Kiedy sama zaczynałam przygodę z dynią szukałam takiego przepisu właśnie w internecie. Niby to nic skomplikowanego, ale jednak każdy ma swój własny sposób. Najczęściej różnią się temperaturą pieczenia oraz czasem. Ja w końcu znalazłam dla mnie niezawodny przepis i dlatego się nim z Wami dzielę.

Puree z dyni

Składniki:
  • dynia
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175 st. C.
Dynię dokładnie myję i osuszam. Usuwam ogonek. Przekrawam wzdłóż, wydrążam pestki. Obie części przekrawam na pół. Kroję na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Układam na blasze, Przykrywam folią aluminiową. Wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 30-40 minut, do momentu, aż wbity w kawałek dyni widelec wchodzi bez oporów. Wyjmuję i zostawiam do ostygnięcia nadal przykrytą folią. Następnie blenduję na gładką masę.
Gotowe puree przekładam do plastikowych pojemniczków i mrożę. W lodówce najdłużej przechowywałam tydzień.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 4.8

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

6 comments on “Puree z dyni

  1. 19 października 2015 - 22:06

    ja kroje dynie i gotuje ja z niewielka iloscia wody przez ok 10 minut, i potem blenduje :) uzywam do kawy pumpkin latte wiec dodaje do niej przyprawe do piernika i cynamon.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *