Puder pomarańczowy

puder pomarańczowyObierając ostatnie pomarańcze z Sycylii, zastanawiałam się co jeszcze mogę zrobić z ich skórki. Mam już kilka słoiczków kandyzowanych kosteczek, przygotowałam też ekstrakt. Z pomocą przyszedł internet i pomysł na puder pomarańczowy. Można go używać jako przyprawy, a także w celach kosmetycznych. Ja zdecydowanie wolę pierwszą opcję, zapewne będę go dosypywać do wypieków. Ciekawe do czego jeszcze może się przydać?

Puder pomarańczowy

Składniki:
  • skórka z pomarańczy
Pomarańcze obrałam tak aby pozostawić jak najmniej białego albedo. Resztę ścięłam nożem. Skórkę pokroiłam na cienkie paseczki. Rozsypałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

puder pomarańczowy

Przez 3 dni suszyłam je w temperaturze pokojowej (na blacie w kuchni). Kiedy już były całkiem wysuszone, zmieliłam je w młynku do kawy. Wsypałam do słoiczka i szczelnie zamknęłam.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Puder pomarańczowy

  1. 5 lutego 2016 - 18:16

    Pomył znakomity – czy do ciasta, deserów czy też do dekorowania. Super sprawa!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *