Przyprawa do piernika

Jeszcze w wakacje zostałam poproszona o ten przepis, ale do tej pory nie miałam gdzie go wcisnąć. Teraz już nie mam wyboru, bo to najwyższa pora zabierać się do pieczenia pierników i pierniczków. Co roku ją przygotowuję i zawsze czeka do następnego roku, bo robię za dużo :) Uważam, że ten skład jest bardzo aromatyczny i dobrze wyważony. Oczywiście jeśli dacie jakiegoś skladniku mniej lub więcej, nic się nie stanie. Tylko uważajcie z pieprzem ;)

Zazwyczaj kiedy przygotowuję przyprawę, używam składników w całości (lasek cynamonu, imbiru w kawałku, itp.). Jednak od czasu kiedy zepsułam młynek do kawy, który należał do mojej mamy :/ Jeśli posiadacie jakiś pancerny młynek to najlepiej takie kupcie. Dodatkowo warto, przed zmieleniem, podprażyć je na suchej patelni (mielić wystudzone).

Domowa przyprawa do piernika

Składniki:
  • 50 g mielonego cynamonu (lub lasek)
  • 25 g mielonego imbiru (może być suszony w kawałku)
  • 15 g goździków, moga być mielone
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g kolendry
  • 7 g pieprzu w ziarnach
  • 5 gwiazdek anyżu
Wszystkie składniki zmielić w maszynce, rozgnieść w moździerzu lub rozdrobnić w inny sposób, a następnie wymieszać. Można przesiać, aby pozbyć się większych, niezmielonych części. Przechowywać w szczelnym pojemniczku.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

5 comments on “Przyprawa do piernika

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *