Porzeczkowe lody na patyku

Jeszcze niedawno baardzo tęskniłam za latem. Teraz sobie myślę, że zima to też fajna pora roku ;) Nie no żartuję. Lubię lato, tylko, że ono jakoś nie umie zachować umiaru. A dzisiejsza pogoda nie może się zdecydować, czy smażyć czy może popadać. Tak się zachmurzyło, że byłam pewna burzy, a tu nic, kilka kropelek spadło :)

No cóż, skoro już upał leje się z nieba to może warto by się ochłodzić pysznymi, orzeźwiającymi lodami z czarnej porzeczki? Zapakowałam już ze dwadzieścia słoiczków, konfitury i galaretki. A w międzyczasie wpadłam na pomysł na lody. W tym roku zdążyłam nastawić nawet nalewkę :) KOCHAM PORZECZKI :)))

Porzeczkowe lody na patyku

Składniki:
  • 1,5 szklanki czarnych porzeczek obranych z gałązek, umytych
  • 3/4 szklanki cukru demerara (lub więcej)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
Porzeczki umieściłam w rondelku, zasypałam cukrem i umieściłam na palniku. Gotowałam do momentu aż cukier całkowicie się rozpuścił, a porzeczki puściły sporo soku. Skosztowałam czy nie potrzeba dosypać cukru (czarna porzeczka jest kwaśna i warto się zastanowić czy wolimy lody bardziej czy mniej słodkie). Następnie owoce przetarłam przez sitko.
W misce wymieszałam śmietankę z jogurtem. Dodałam porzeczkowe puree. Wymieszałam trzepaczką.
Masę nałożyłam do foremek do lodów i powtykałam patyczki. Umieściłam w zamrażalniku na całą noc.

Smacznego życzy Marzena :)

Akcja lodowa 2015

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *