Pomidorowe szaleństwo czyli przetwory z pomidorów

Pomidory

Jak wspominałam w poprzednim poście, przerobiłam przedwczoraj 20 kg pomidorów. Mojej mamie udało się kupić dwa wielkie worki pięknych, dojrzałych pomidorów Lima. Idealnych na przetwory. Tak właściwie to jeszcze nigdy nie robiłam pomidorów w słoikach. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu i w sumie to sprawa sprowadza się do rozgotowanych i przetartych przez sito lub zblendowanych pomidorów, z dodatkiem cukru i soli.

Muszę się do czegoś przyznać: tak na prawdę to nie znoszę surowych pomidorów. Ani smaku, ani zapachu. Natomiast uwielbiam wszystko co jest z nich zrobione – przeciery, ketchup, zupę pomidorową, sosy. Jako mała dziewczynka podobno je jadłam i nawet lubiłam, a potem przestałam… Tajemnicza sprawa.

Przecier pomidorowy

Składniki:

pomidory

sól

cukier

PRZYGOTOWANIE

Pomidory dokładnie umyłam. Ponacinałam na krzyż tam gdzie były szypułki. Zanurzyłam je na kilka minut we wrzątku, po czym zrobiłam im zimną kąpiel. Skórka schodziła bez problemu. Ile razy musiałam gotować wodę żeby obrać te wszystkie pomidory? Nie mam pojęcia. Kiedy już wszystkie pozbawiłam okrycia wierzchniego, poćwiartowałam je (pokroiłam na cztery części). Wrzuciłam do garnka i zaczęłam podgrzewać. Puściły mnóstwo soku. Często mieszałam je sylikonową szpatułką. Mniej więcej po godzinie użyłam blendera. Dodałam soli. Radzę skosztować i dosolić pod swoje kubki smakowe. Dosypałam cukru, również do smaku. Nie za dużo. Całość trzeba gotować do momentu, aż nabierze odpowiedniej gęstości. Oczywiście nie będzie tak gęsty jak koncentrat ze sklepu. Trwało to ok. 3 godziny. Z nudów przetarłam całość przez sitko chociaż początkowo tego nie planowałam. Gorący przecier przelałam do słoiczków i na drugi dzień zapasteryzowałam w piekarniku przez 20 minut. Teraz to już tylko zupę pomidorową ugotować…

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *