Pomarańczowe lody na patyku (kremowe)

pomaranczowe lody

Mieliśmy dziś prawdziwie wiosenną pogodę. Mam nadzieję, że przez najbliższe dni się ona utrzyma, dlatego przygotowała dla Was przepis na lody. Powiem szczerze, że nie mogę się już doczekać, kiedy będzie w końcu ciepło i będę mogła się objadać takimi łakociami, bez obawy o ból gardła. Jednak dziś pomyślałam sobie co tam ;) A lody wyszły bardzo dobre, kremowe i cytrusowe. Koniecznie spróbujcie :)

Pomarańczowe lody na patyku (kremowe)

Składniki: (ok. 10 lodów)
  • 2 średnie lub 3 mniejsze czerwone pomarańcze (u mnie Moro)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Pomarańcze obrałam ze skórki. Podzieliłam na cząstki, wyciągnęłam pestki. Używając blendera ręcznego, zmiksowałam je na mus razem z cukrem. Dodałam śmietankę oraz jogurt, wymieszałam. Powstałą masą napełniłam foremki do lodów, umieściłam w nich patyczki do lodów. Wstawiłam do zamrażalnika na 12 godzin.

Smacznego życzy Marzena :)

pomaranczowe lody

pomaranczowe lody

pomaranczowe lody

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Pomarańczowe lody na patyku (kremowe)

  1. 7 marca 2016 - 22:06

    Ależ mają śliczny kolorek! Pyszne musiały być :)
    Muszę powoli zacząć myśleć nad zrobieniem miejsca w zamrażarce na maszynę ;)
    Chociaż… Póki co pada śnieg, więc do kręcenia lodów jeszcze daleko…

    • 9 marca 2016 - 22:05

      Ja też sobie myślałam, że za zimno na lody, ale przecież sezon na czerwone pomarańcze jest właśnie teraz :)
      P.S. u mnie też brak miejsca na maszynkę ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *