Pikantne ogórki z chilli

To ulubione ogórki mojej mamy. Przepis przywędrował od cioci, razem z kilkoma innymi, ale ten zdecydowanie najbardziej przypadł nam do gustu. Zawsze pojawiają się na stole w czasie rodzinnych imprez. Są naprawdę pyszne, a jeść można je właściwie od razu po przygotowaniu. 

Pikantne ogórki z chilli

Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 główki czosnku drobno posiekanego lub przeciśnietego przez praskę
  • 1 łyżka suszonego chilli
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 kg cukru
Ogórki dokładnie umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je wzdłuż na 4 części. Większe kawałki podzieliłam na pół. Wsypałam je do dużej miski i zasypałam solą, a następnie wymieszałam. Odstawiłam na 6 godzin.
Po tym czasie ogórki odsączyłam (płyn wylałam). Przełożyłam je ponownie do miski, dodałam chilli i czosnek i porządnie wymieszałam.
Olej zagotowałam w rondelku, a następnie zalałam nim ogórki. Przemieszałam.
Do garnka wlałam ocet i wsypałam cukier. Gotowałam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszanką zalałam ogórki, przykryłam folią spożywczą i zostawiłam w temperaturze pokojowej na 12 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia pokrojone ogórki włożyłam do słoiczków i dopełniłam zalewą, tak aby były całkowicie przykryte.
Pasteryzowałam przez ok. 5 minut na mokro (w garnku wyłożonym ściereczką, słoiki przykryte wodą do połowy). Od razu wyciągałam słoiki z wody, aby ogórki nie straciły koloru.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *