Pełnoziarniste brownie z truskawkami

brownie z truskawkami

Wracam Kochani! Wiem, że długo mnie nie było. Nie będę Was zanudzać powodami mojej nieobecności, po prostu potrzebowałam przerwy. Teraz, kiedy zbliża się wiosna, mam w sobie dużo energii, którą mam nadzieję spożytkuję na nowe przepisy. Mam już trochę pomysłów. Trochę zmieni się częstotliwość wpisów, bo trzy na tydzień to obecnie dla mnie trochę z dużo, ale jeden na pewno będzie się pojawiał :) 

Jeszcze raz dziękuję Wam za troskę, za pytania czy u mnie wszystko w porządku, które pojawiały się w ciągu tych kilku miesięcy. Dzięki Wam wiem, że prowadzenie przeze nie bloga nie jest bez sensu, bo Wy chcecie czytać moje przepisy i z nich rzeczywiście korzystacie :) A ja piszę właśnie dla Was :)

Dzisiejszy wpis, jest trochę dla rozruchu. Nie macie pojęcia jak ciężko zacząć od nowa. Jednak to brownie zasługuje aby się tu pojawić. To trochę inna wersja Brownie z malinami, które u mnie w domu pieczone jest dość często. Wersja z mąką pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym. Nieco mniej słodka, ale za to bardziej czekoladowa. Na pewno Wam posmakuje. 

Pełnoziarniste brownie z truskawkami

Składniki:

120 g gorzkiej czekolady 70 %

80 g masła

3 jajka

200 g cukru trzcinowego

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

30 g kakao ciemnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

truskawki (mogą  być mrożone)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 st. C. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wsypałam do miski, wymieszałam. Odstawiłam. Foremkę o wymiarach 20×25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

Czekoladę połamałam na małe kawałki. Razem z masłem umieściłam w misce, którą postawiłam na rondelku z gotującą się wodą. Zmniejszyłam moc palnika do minimum. Mieszając rozpuściłam oba składniki. Zdjęłam z rondla i od razu wsypałam cukier. Mieszałam trzepaczką (rózgą) tak długo aż cukier się rozpuścił. Następnie dodałam jajka. Zamieszałam do połączenia.

Do masy przesiałam suche składniki. Wymieszałam szpatułką, tylko do połączenia składników, uważając przy tym aby nie zostawić grudek mąki.

Ciasto przełożyłam do foremki. Wyrównałam wierzch szpatułką.

Użyłam mrożonych truskawek, których wcześniej nie rozmrażałam. Jedynie przekroiłam je na pół. Powtykałam w ciasto, płaską częścią do góry.

Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto studziłam w foremce.

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

2 comments on “Pełnoziarniste brownie z truskawkami

  1. 23 kwietnia 2017 - 19:12

    Piękne :) Ciasta czekoladowe z truskawkami są przepyszne :)

  2. 10 maja 2017 - 14:42

    wygląda przepysznie. Już się nie mogę doczekać sezonu na truskawki, bo mrożone jakoś do mnie nie przemawiają

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *