Owsiane ciastka bez mąki i cukru

Owsiane ciastka

Jakiś czas temu mama przyniosła mi z pracy jedno ciasteczko. Powiedziała: spróbuj, nie zgadniesz z czego jest upieczone. Spróbowałam, było inne niż się spodziewałam, ale bardzo smaczne. Kilka dni później dostałam przepis. Owsiane ciasto nie zawiera mąki ani cukru, słodkie jest dzięki owocom i zawiera mnóstwo dodatków. Jego skład można dowolnie zmieniać, w zależności od tego co akurat mamy w domu. Bardzo lubię takie przepisy.

Owsiane ciastka bez mąki i cukru

Składniki: 
  • 70 g suszonych daktyli
  • 2 jabłka lub gruszki
  • 1 banan
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka ciepłego
  • 2 jajka
  • 400-500g płatków owsianych górskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 10 suszonych moreli drobno posiekanych
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek z dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • ewentualnie według uznania: figi, śliwki, migdały…
  • ewentualnie miód
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 st C.
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na mniejsze kawałki. Banan również obrałam i pokroiłam. Daktyle posiekałam, a następnie razem z jabłkami i bananem rozdrobniłam blenderem ręcznym (próbowałam to zrobić w malakserze, ale daktyle nie chciały się poddać, blender to najlepsza opcja). Kiedy już uzyskałam daktylowo-owocowy mus, dodałam do niego masło, jajka oraz mleko. Wszystko zblendowałam na gładką masę.
Dosypałam płatki owsiane (najpierw ok. 400 g) oraz pozostałe składniki. Wymieszałam, a ponieważ ciasto wydało mi się zbyt rzadkie, dodałam resztę płatków.
Dwie blachy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nabierałam łyżką, formowałam kulki, układałam na blasze i lekko spłaszczałam dłonią. Ciastka nie rosną, więc można je układać ciasno.
Wstawiłam do piekarnika, piekłam ok. 30 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca zostawiłam przez 10 minut na blaszce, po czym przeniosłam na kratkę do studzenia.
Ciastka można polać ulubioną czekoladą.

Smacznego życzy Marzena :)

Owsiane ciastka

 

Owsiane ciastka

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Owsiane ciastka bez mąki i cukru

  1. 15 kwietnia 2016 - 12:18

    Marzenko, ciasteczka upieczone :). Przepis z moimi małymi modyfikacjami a same ciastka pyszne :) ! Najlepsze z wszystkich owsianych, których upiekłam już całkiem sporo. Z kawą stanowią duet idelany :). Zatem polecam każdemu :).

    • 15 kwietnia 2016 - 17:45

      Bardzo się cieszę, że Ci smakowały i dziękuję za komplement :) Ja właśnie kupiłam świeże daktyle, więc może niebawem je powtórzę albo upiekę inną wersję?

      • 19 kwietnia 2016 - 12:57

        Właśnie to, że ich skład można zmieniać, jest dodatkowym atutem tego przepisu. Też mam w planie, przy następnym wypieku, jakąś modyfikację :).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *