,

Owoce lata z kolorową quinoa z syropem cytrusowo-miodowym

owoce z quinoa

Qiunoa jet modna już od kilku lat. Kupiłam ją kiedyś i schowałam do szafki. Leżała długo i czekała, aż po nią sięgnę. Zupełnie nie wiem dlaczego tyle zwlekałam. Może dlatego, że moja rodzinka jest niestety niepodatna na nowości kulinarne, a może po prostu sama się jej obawiałam. Tak czy inaczej zupełnie niepotrzebnie. Quinoa nie tylko jest zdrowa, ale i smaczna.

Co powiecie na taką sałatkę? Zaserwowałam ją w czasie urlopu, w ramach obiadu. Coś lekkiego i zdrowego. Wierzcie mi, że dziewczyny się najadły do syta. Okazało się, że owoce z quinoa komponują się bardzo dobrze. To jedno z moich pierwszych dań z jej udziałem. Całkiem udane :)

Owoce lata z kolorową quinoa z syropem cytrusowo-miodowym

Składniki: (4 porcje)
  • 250 g pomieszanej quinoa w trzech kolorach oraz ryżu
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 i 1/2 szklanki truskawek wyszypułkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • 3 brzoskwinie lub nektarynki pokrojone w plastry
  • 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
Syrop:
  • 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty i\lub bazylii
Najpierw ugotowałam komosę z ryżem. Zagotowałam 1/2 litra wody, wsypałam do niej mieszankę, a następnie gotowałam przez ok. 15 minut. Odsączyłam na sicie i zostawiłam do przestygnięcia.
Przygotowałam syrop. Wszystkie składniki wymieszałam w miseczce (miód lub cukier musi się rozpuścić). Odstawiłam.
W międzyczasie umyłam i pokroiłam owoce.
Komosę z ryżem przełożyłam do dużej miski, dodałam owoce i całość skropiłam syropem. Delikatnie wymieszałam.
Sałatkę serwowałam posypaną miętą.

Smacznego życzy Marzena :)

owoce z quinoa

owoce z quinoa

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *