Orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

Pierwszy z rabrabarowych przepisów. To są typowo śniadaniowe muffiny. Łatwe i szybkie do przygotowania, wystarczy zmieszać składniki i do piekarnika… Makę orkiszową kupiłam przez przypadek, była w promocji ;) Pierwotnie chciałam użyć pszennej pełnoziarnistej, ale cieszę się z tej małej zamiany. Mimo, że są takie niepozorne wyszły przepyszne, jadła je nawet moja siostra, ta o której pisałam jakiś czas temu, że nie lubi rabarbaru :) I była zachwycona…

Orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

Składniki: (12 muffinów)
Kruszonka:
  • 2 łyżki zimnego masła (spore)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 630
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka M
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • 2-3 łodygi rabarbaru
Najpierw przygotowałam kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszałam w misce i palcami roztarłam na niewielkie grudki. Włożyłam do lodówki.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 st. C.
Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w ok. 1 cm kawałki.
W większej misce zmieszałam mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Do mniejszej wlałam mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszałam dokładnie trzepaczką.
Przelałam mokre składniki do suchych i wymieszałam łopatką. Wsypałam rabarbar i zamieszałam. Ciasto wyszło dość płynne.
Formę na muffiny wyłożyłam dwunastoma papilotkami. Rozlałam pomiędzy nie ciasto. Posypałam schłodzoną kruszonką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez ok. 30 minut, aż babeczki się zrumieniły. Wysztudziłam na kratce.

 

orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

Smacznego życzy Marzena :)

Rabarbarowa rewolucja

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

10 comments on “Orkiszowe muffiny z rabarbarem i kruszonką

  1. 9 maja 2015 - 02:27

    Wyglądają smakowicie!

    Takiej wersji jeszcze nie jadłam ale muszę przyznać, że totalnie zauroczona, chyba wykorzystam Twój przepis! :)

  2. 9 maja 2015 - 20:43

    Marzenko, to miałaś farta z tą orkiszową maką w promocji :). Ja kupiłam w Auchanie 2 kg typ 630 z Gdańskich Młynów, ale w normalnej cenie. Teraz, gdy już mam resztkę, nie mogę nigdzie na nią trafić, a do Auchana 50 km, więc nie jeżdżę tam zbyt często. Ale kiedyś na pewno gdzieś kupię, a wtedy zrobię te muffiny, bo rozsmakowałam się w wypiekach z tej mąki :). Do tego są z rabarbarem, który też bardzo lubię używać jako dodatek do słodkości. Życzę Ci miłej niedzieli :).

    • 9 maja 2015 - 21:16

      Dziękuję i wzajemnie :) A mąkę to kupiłam dokładnie tę samą, właśnie w Auchanie. Tak się składa, że przerobili Reala na Auchana i mam go po drodze z pracy, więc często bywam. Mąkę orikszową kupiłam pierwszy raz i już ją uwielbiam. Niebawem pojawi się kolejny przepis z jej użyciem :)

      • 9 maja 2015 - 22:27

        Ależ ja Ci zazdroszczę tego Auchana :) ! Jest tam taki asortyment towarów, którego nie ma nigdzie. A do tego bardzo przystępne, czasem niższe od promocyjnych w innych sklepach, stałe ceny. Cóż, może gdzieś bliżej mojego miejsca zamieszkania pojawi się Auchan :)..

        • 9 maja 2015 - 22:55

          No to życzę Ci żeby jakiś wyrósł ;)

          • 13 maja 2015 - 20:12

            Wyobraż sobie Marzenko, że u mnie już 21 maja wyrośnie Auchan :) ! No może nie tak do końca u mnie, ale bliżej niż tamten, o którym pisałam. Również będzie tam, gdzie dotąd był Real. Tak się ucieszyłam, że aż pisze o tym do Ciebie :). Spójrz jak szybko spełniają się marzenia Marzenko :)..

          • 14 maja 2015 - 19:19

            No to bardzo się cieszę :) Mąka orkiszowa zawsze będzie pod ręką i inne produkty też :) Ja powoli się przyzwyczajam do nowego układu sklepu, choć czasem pewnych rzeczy znaleźć nie mogę. Pozdrawiam serdecznie :)

  3. 9 maja 2015 - 20:52

    Mmm, wyglądają niesamowicie kusząco :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *