Orkiszowe ciastka z czekoladowymi drażami (lentilkami, M&Ms)
Wzięło mnie na ciastka! Tak dawno ich nie piekłam. Podobne wypatrzyłam jakiś czas temu na sklepowej półce. Już miałam je kupić, dla mojej siostry, która uwielbia wszystko z M&Msami, ale nagle mnie olśniło: Upiecz sama! No pewnie, jaki problem, a że akurat miałam w domu opakowanie czeskich lentilek (zabijcie mnie, ale nie mam pojęcia jak to odmienić ;)), to postanowiłam je zrobić w najbliższy weekend. Upiekłam je z mąki orkiszowej, bo wydaje mi się, że wychodzą bardziej kruche niż te z pszennej. Wyszły większe niż się spodziewałam, dla mnie to akurat plus, bo lubię wypasione ciacha :) Pamiętajcie aby układać je na blasze w sporych odstępach!
Orkiszowe ciastka z czekoladowymi drażami (lentilkami, M&Ms)Składniki: (ok. 20 ciastek)
135 g miękkiego masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru drobnego
2 szklanki + 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
pół szklanki kolorowych czekoladowych draży (lentilky, M&Ms, itp.)
Piekarnik ustawiłam na 180 st. C. Przygotowałam dwie blachy, wyłożone folią teflonową.
Do miski wsypałam mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszałam.
Miękkie masło umieściłam w misie miksera, wsypałam cukier. Ucierałam na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodałam jajko oraz ekstrakt waniliowy. Wsypałam suche składniki i miksowałam do połączenia. Wyłączyłam mikser.
Do ciasta dodałam draże, wymieszałam szpatułką, tak aby rozprowadzić je równomiernie w cieście.
Ciasto nabierałam łyżką, formowałam w kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układałam je na blasze w dość dużych odstępach, lekko spłaszczałam. Jeśli na wierzchu nie było widać draży, dokładałam po kilka.
Ciastka piekłam w nagrzanym piekarniku przez ok. 18 minut.
Po wyjęciu z pieca, od razu przekładałam je na kratkę do studzenia (trzeba to robić ostrożnie, bo zaraz po upieczeniu są bardzo kruche).
Smacznego życzy Marzena :)
-
Ocena ogólna
Ocena czytających: 0 Głosy
Cudowne ciacha :-)
Dziękuję :)