Orkiszowe ciastka z czekoladą

ciastka orkiszowe z czekoladą

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia. Może uczcicie go takimi pysznymi i prostymi ciastkami?

Bardzo polubiłam wypieki przygotowane z mąki orkiszowej. Tym razem przedstawiam moją wersję chocolate chip cookies, czyli ciastek z czekoladowymi groszkami. Są bardzo smaczne, dzięki dodatkowi cukru muscovado lekko ciągnące, a ich słodycz przełamuje deserowa czekolada.

Ciastka orkiszowe z czekoladą

Składniki: (na 18 dużych ciastek)
  • 140 g miekkiego masła
  • 80 g cukru muscovado jasnego
  • 80 g cukru drobnego białego
  • 1 jajko zimne
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 200 g mąki orkiszowej typ 630
  • pół szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (u mnie deserowa)
Piekarnik nastawiłam na 185 st. C.
Miękkie masło włożyłam do miski robota. Ucierałam aż zrobiło sę puszyste. Dodałam oba cukry i dalej ucierałam. Kilka razy zatrzymywałam robota i szpatułką zbierałam masło ze ścianek. Ucierałam nadal aż powstała jednolita masa a cukier się rozpuścił. Wbiłam jajko i zmiksowałam do połączenia.
Mąkę wymieszłam z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypałam do masy maśłanej i ucierałam do połączenia. Na koniec dodałam czekoladowe groszki i szybko je wmieszałam. Powstało miekkie ciasto, które dało się formować w dłoniach.
Blachę wyłożyłam matą teflonową. Ciasto nabierałm łyżeczką do herbaty i formowałam dłońmi formując kulkę wielkości orzecha włoskiego. Układałam je na blasze zachowując duże odległosci, po 9 ciastek na jednej (ciastka bardzo rosną i się rozpływają).
Blachę umieściłam w rozgrzanym piekarniku. Piekłam przez 14 minut. Ciastka rozpłynęły się na boki i ostatecznie miały od 8 do 10 cm średnicy. Studziłam na kratce (po upieczeniu są dość miękkie więc trzeba to robić delikatnie).

Smacznego życzy Marzena :)

ciastka orkiszowe z czekoladą

ciastka orkiszowe z czekoladą

ciastka orkiszowe z czekoladą

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Orkiszowe ciastka z czekoladą

  1. 17 maja 2015 - 16:23

    A ja zapomniałam o tym Światowym Dniu Pieczenia, ale i tak spontanicznie, tuż po obiedzie, zabrałam się za pieczenie :). Właśnie wyrasta mi ciasto na bułeczki z pieczarkami. Kupiłam takie dobne pieczarki, że nieźle się przy nich napracowałam. Ale za to farsz wyszedł jasny i bardzo smaczny. Zatem też uczczę dzisiejsze Święto :). Zaglądam do Ciebie, bo to już przyzwyczajenie :). Oczywiście znów widzę, jak zawsze perfekcyjnie przedstawiony, przepis :). I efekt wyglądający, już tradycyjnie, bardzo smakowicie Marzenko :).

    • 17 maja 2015 - 17:34

      Ja się dowiedziałam całkiem przez przypadek :) Mam nadzieję, że bułeczki wyszły smaczne i piękne :) Dziękuję, że do mnie zaglądasz. Miłego tygodnia Anetko :)

      • 17 maja 2015 - 18:45

        Dziękuję Marzenko i wzajemnie dobrego tygodnia dla Ciebie :). Co do bułeczek, to dziś aura nie sprzyja i wyrastanie się przeciąga. Teraz bułeczki czekają na to, aż podrosną. Troche już upiekłam drożdżowych wypieków i wiem jaka konsystencja ciasta zapowiada pyszny finał. Ten przepis jest nowy, ale myślę, że będzie smakowicie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *