Orkiszowa tarta rustykalna z wiśniami i migdałami

Dzisiaj ostatni raz byłam w pracy. Od jutra urlop. Nie mam konkretnych planów, z wyjątkiem krótkiej wizyty na Mazurach. Chyba po prostu sobie odpocznę i ewentualnie nadrobię różne domowe zaległości. A może coś się jeszcze zmieni. Zobaczymy. Jeśli pogoda w końcu da nam żyć, to mam zamiar poeksperymentować w kuchni. Chyba Nikt nie sądził, że będzie inaczej? ;)

Tę tartę pokazywałam na FB już jakiś czas temu. Upiekłam ją podczas jednego z najgorętszych dni tego lata. Było ciężko, ale się opłaciło. Ciasto bardzo mi posmakowało, ale nie ma co się dziwić, skoro wiecie, że uwielbiam mąkę orkiszową :) Moja siostra też jest jej fanką. Myślę, że niedługo będę musiała się zastanowić nad kolejnym przepisem. A tymczasem zapraszam Was do spróbowania, bo naprawdę warto. Niestety mam tylko jedno udane zdjęcie, które udało mi się zrobić z trudem. Akurat tego dnia miałam nieplanowany szybki remont i kompletny brak miejsca na jakąkolwiek sesję. Fotkę zrobiłam na dywanie ;)

Orkiszowa tarta rustykalna z wiśniami i migdałami

Składniki:
Ciasto:
  • 130 g masła zimnego pokrojonego w plasterki
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek drobnego cukru Demerara
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • pół szklanki migdałów pokrojonych w słupki lub płatków
  • 3 łyżki cukru demerara
Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w misce. Najpierw posiekałam je siekaczką, a następnie zagniotłam ręcznie. Starałam się to zrobić szybko, bo w tym upale topiło się błyskawicznie. Uformowałam kulę, owinęłam ją folią, lekko spłaszczyłam i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie wydrylowałam wiśnie, które posypałam cukrem i wymieszałam. Zostawiłam aby puściły sok.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 st. C.
Ciasto wyjęłam z lodówki, odwinęłam z folii i położyłam na papierze do pieczenia. Zostawiłam na ok. 5 minut, aby lekko zmiękło i dało się wałkować. Rozwałkowałam je na okrąg o średnicy szerokości papieru i grubości ok. 0,5 cm.
Wiśnie odsączyłam na sicie (sok wypiłam z wodą :)). Wymieszałam z migdałami. Rozłożyłam na środku ciasta, zostawiając wolne ok. 7 cm na obwodzie. Zawinęłam ciasto, przykrywając wiśnie. Na wierzch owoców sypnęłam jeszcze trochę migdałów i posłodziłam łyżką cukru.
Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 35 minut. Studziłam na kratce. Kroiłam dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego życzy Marzena :)

Letnie owoce

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Orkiszowa tarta rustykalna z wiśniami i migdałami

  1. 14 sierpnia 2015 - 18:25

    Przymierzałam się ostatnio do takiej tarty, ale ostatecznie skończyło się na klasycznym ucieranym z brzoskwiniami i grubą warstwą kruszonki. Pyszne to było :). Jednak muszę wreszcie ją zrobić. Tym bardziej, że też lubię wypieki z mąki orkiszowej, a do tego wciąż są dostępne świeże wiśnie :). Marzenko, życzę Ci bardzo udanego urlopu z ogromną dawką relaksu :).

    • 14 sierpnia 2015 - 22:10

      Dziękuję bardzo :) A tartę zrób koniecznie. Jest pyszna, a jej wykonanie bardzo proste. A tak w ogóle, My, fanki orkiszowej wiemy co najlepsze ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *