Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem i malinami

tarta orkiszowa rustykalna

Pomimo poniedziałku mam dziś bardzo dobry humor. Wyglądam przez okno i widzę śnieżnobiały bez i błękitne niebo, słońce świeci, ptaki śpiewają. Czego chcieć więcej? To będzie dobry tydzień :)

Wspominam tartę, którą upiekłam w weekend. To moja pierwsza galette. Bardzo podoba mi się sposób przygotowania tego ciasta. Jest taki minimalistyczny. Aż się sama sobie dziwię, bo jestem typową gadżeciarą. Kuchenne przydasie piętrzą się w szafkach i szufladach. Uwielbiam mieć przyrządy do wszystkiego (foremki, szpatułki i inne cosie). A tu wystarczy wałek i blacha i mimo to tyle jest mozliwości…

Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem i malinami

Składniki: (4-6 porcji)
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ogólnie 170 g mąki)
  • 115 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru demerara drobnego
Dodatkowo:
  • 5 długich łodyg rabrabaru
  • garść malin
  • 3 łyżki cukru demerara
Przygotowałam ciasto. Wszystkie składniki umieściłam w misce, masło pokroiłam w plasterki. Użyłam siekaczki, a następnie szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam je w kulę, spłaszczyłam ją i zawinęłam w folię spożywczą. Włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie zajęłam się rabrabarem i malinami. Użyłam malin mrożonych, bo te dostępne w sklepach wogóle mi nie smakują, a zamrażarce znalazłam jeszcze kilka woreczków pięknych, dorodnych, polskich owoców. Ich aromat po upieczeniu był nieziemski… Ułożyłam je na ręczniku papierowym aby powoli się rozmroziły, a nadmiar soku wsiąkł w ręcznik.
Rabarbar dokładnie umyłam. Nie obierałam, pokroiłam go w 1,5 cm kawałki. Wrzuciłam do miski i zasypałam cukrem. Zostawiłam na mniej więcej pół godziny.
Ciasto wyjęłam lodówki. Piekarnik ustawiłam na 200 st. C.
Przygotowałam dwa kawałki papieru do pieczenia. Na jednym położyłam ciasto i przykryłam drugim. Rozwałkowałam je na okrąg o średnicy około 40 cm.
Rabarbar odsączyłam wymieszałam z malinami. Ułożyłam na środku ciasta, zostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. Założyłam brzegi ciasta do środka.
Tartę razem z papierem umieściłam na blasze i włożyłam do piekarnika. Piekłam przez 30 minut, aż ciasto się zezłociło.
Zostawiłam do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy kroiłam.

Smacznego życzy Marzena :)

Rabarbarowa rewolucja

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem i malinami

  1. 11 maja 2015 - 23:30

    Również mi bardzo odpowiada takie przygotowanie tarty :)
    Uroczo wygląda i pyszne dałaś nadzienie do niej!
    pozdrawiam serdecznie :)

  2. 12 maja 2015 - 12:43

    Piękna tarta. Zachwyca wyglądem :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *