Ogórki miodowe na zimę

Ten przepis miałam zamieścić już dawno, ale gdzieś się zapodział. Jeśli jesteście miłośnikami ogórków na słodko to na pewno się nie zawiedziecie. Świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do kanapek, sałatek czy do obiadu. Przygotowałam sporo słoiczków i obecnie jemy je do wszystkiego (poza deserami ;))

Ogórki miodowe

Składniki: (na 6 słoików półlitrowych)
  • 1,3 kg ogórków
  • 3 średnie marchewki
  • pęczek świeżego koperku
Zalewa:
  • 1 i 1/4 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 4 szklanki wody
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • po 5 ziaren ziela angielskiego na słoik
  • 1 łyżka soli
Warzywa dokładnie umyłam. Ogórki pokroiłam w grube plastry, ok. 1 cm grubości, marchewki natomiast na cienkie plasterki (obieraczką do warzyw).
Słoiki wymyłam i wyparzyłam. Na dno każdego położyłam kilka gałązek koperku. Następnie, naprzemiennie wsypałam ogórki i marchewki. Na wierzch wrzuciłam po 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowałam zalewę. Wszystkie składniki (z wyjątkiem ziela angielskiego) umieściłam w garnku. Postawiłam na palniku i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze ok. 10 minut. Następnie zdjęłam z palnika.
Gorącą zalewą wypełniłam słoiki, a następnie dokładnie zakręciłam.
Zapasteryzowałam na mokro: dno dużego garnka wyłożyłam ściereczką do naczyń. Postawiłam na niej słoiki, tak aby się nie stykały. Nalałam zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Postawiłam na palnik i powoli zagotowałam, a następnie pasteryzowałam przez 10 minut. Słoiki od razu wyjmowałam z wody. Powtórzyłam z pozostałymi słoikami.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 3.3

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 2 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *