Ogórki kiszone tradycyjne

Każdy członek mojej rodziny jest fanem ogórków kiszonych. Odkąd pamiętam mama z babcią przygotowywały słoiki i gotowały ogromne gary wrzątku. Ja myłam ogórki, kroiłam chrzan i czosnek, a nożyczkami cięłam koper. To było wielkie wydarzenie. Często też zdarzało mi się trafić na kiszenie ogórków u mojej cioci. Całkiem przypadkiem wujek kupował ogórki, akurat kiedy odwiedzałam kuzynki. Taki dziwny zbieg okoliczności ;)

W tym roku zakisiliśmy 18 kg ogórków. Proporcje składników podaję mniej więcej. Najważniejsza jest proporcja wody do soli, która wynosi 1,5 łyżki na litr wody.

Ogórki kiszone tradycyjne

Składniki: (na 3-4 weki litrowe)
  • 2,5 kg ogórków
  • 2 l wody
  • 3 łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 2 główki czosnku
  • 2 łodygi kopru
  • 1 laska chrzanu
Ogórki dokładnie umyłam (dwa razy). Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki (w rękawiczkach!). Chrzan również obrałam i pokroiłam w słupki długości ok 3 cm. Koper pocięłam nożyczkami na „słomki” długości ok. 3 cm, a baldachimy podzieliłam na 2-3 części.
Na dno słoików wsypałam po ok. 2 ząbki czosnku, 5 słupków chrzanu, 6 słomek kopru i kawałek baldachimu.
Ułożyłam ogórki w słoikach, możliwie ciasno, ale tak aby ich nie uszkodzić (należy zostawić wolne ok. 3 cm). Na górę położyłam taki sam zestaw czosnku, chrzanu i kopru jak na dno.
Wodę zagotowałam z solą. Wrzątkiem zalałam słoiki, tak aby wszystkie składniki były nią przykryte. Od razu zamykałam.
Słoiki zostawiłam w kuchni przez dwa dni, a potem wyniosłam do chłodnej piwnicy.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *