,

Obłędna tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki

Uff, jak gorąco. A będzie gorzej. Zaplanowałam na sobotę wyjazd do Krasiejowa, ale muszę go odwołać. Szkoda, ale nie sądzę aby chodzenie przez cały dzień pod gołym niebem, kiedy temperatura ma sięgać 40 st. C, to dobry pomysł? Na pewno nie. Za to trzeba się do tych upałów przygotować. Już dziś zacznę przygotowywać zapasy lodów na patyku :)

A tym czasem przygotowałam dla Was przepis na bardzo efektowną tartę. Możecie do niej użyć również innych owoców, np. malin, jeżyn, jagód. Ja akurat miałam czarne porzeczki, które podkradłam mamie, zanim zaczęła przygotowywać soki ;) Swoją drogą porzeczkowy sezon w tym roku trwa i trwa. Trzeba korzystać!

Obłędna tarta z nadzieniem z czarnych porzeczek

Składniki:
Ciasto:
  • 120 g masła zimnego pokrojonego w plasterki
  • 1 jajko
  • 95 g cukru pudru
  • 35 g mąki migdałowej
  • 240 g mąki pszennej tortowej
Nadzienie:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 żółtka
  • 300 g obranych czarnych porzeczek
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w misce. Połączyłąm je używając siekaczki. Następnie zagniotłam. Ciastem wylepiłam formę do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy 25 cm. Schłodziłam w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C.
Formę z ciastem wyjęłam z lodówki, dno ponakłuwałam widelcem. Przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam ceramiczne kuleczki. Ciasto umieściłam w nagrzanym piekarniku. Piekłam przez 15 minut, po czym wyjęłam formę, usunęłam papier oraz kuleczki, a ciasto dopiekałam jeszcze 5 minut.
W międzyczasie kiedy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Porzeczki wsypałam do garnka, wlałam odrobinę wody i zaczęłam podgrzewać. Kiedy owoce puściły dużo soku, zdjęłam je z ognia. Przestudziłam i przetarłam przez sitko.
Do miski wlałam mleko skondensowane, dodałam żółtka. Ubijałam je mikserem na najwyższych obrotach. Dodałam przestudzony mus z porzeczek i jeszcze chwilę ucierałam.
Masę porzeczkową wylałam na podpieczony spód. Z powrotem włożyłam do piekarnika. Piekłam jeszcze 15 minut.
Kroiłam dopiero po całkowitym wystygnięciu tarty. Podałam ze śmietanką ubitą z cukrem na półsztywno.

Smacznego życzy Marzena :)

Letnie owoce

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

6 comments on “Obłędna tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki

  1. 3 sierpnia 2015 - 20:36

    Super przepis Marzenko :). Tarta ma tak piękny kolor, że nic tylko po nią sięgnąć i się częstować. Koniecznie muszę wypróbować, ale to dopiero jak pogoda wróci na właściwe tory :). Teraz zaczyna skręcać na bocznicę :(…

    • 3 sierpnia 2015 - 21:23

      Oj dokładnie. Chyba przez tydzień nie dotknę piekarnika :( Jak ja to przeżyję? ;)

    • 4 sierpnia 2015 - 20:12

      Oj dokładnie. Chyba przez tydzień nie dotknę piekarnika :( Jak ja to przeżyję? ;)

  2. 4 sierpnia 2015 - 20:00

    Zdjęcia jak z jakiegoś katalogu! Pysznie wygląda :-)

  3. 5 sierpnia 2015 - 23:19

    Musiała być pyszna. A ten kolor.. cudo! :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *