Najlepsze pierniczki choinkowe

pierniczki choinkowe

Kiedy przygotowywałam ten wpis zastanawiałam się jak długo piekę już te pierniczki. Pamiętam kiedy pierwszy raz upiekłam, z innego przepisu, były za cienkie, mega twarde. Nie dało się ich jeść, ale się nie zniechęciłam. Szukałam dalej, aż dostałam od kuzynki przepis pochodzący z książki Kuchnia staropolska. Okazało się, że te pierniczki wychodzą absolutnie za każdym razem. Obecnie nieco zmodyfikowałam przepis, teraz wychodzą idealne. Zaraz po upieczeniu są mięciutke, ale szybko robią się twarde jak kamień, jednak do świąt zdążą zmięknąć. Co roku zdobią choinkę w naszym domu, choć nie na długo…

Pierniczki choinkowe

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 120 g masła
  • 370 g miodu (najlepiej gryczany)
  • 120 g cukru muscovado jasnego
  • 1 jajko
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 g) – akurat przyprawę przygotowuję sama
  • 15 g proszku do pieczenia
  • kakao (ilość według uznania)
Masło, miód oraz cukier umieściłam w garnku. Podgrzewałam do całkowitego rozpuszczenia cukru, ale starałam się nie zagotować całości. Zostawiłam do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
Mąkę wymieszałam z przyprawą, proszkiem do pieczenia i kakao (dałam 3 łyżki) i przesiałam do sporej miski.
Kiedy masa opuszczona z łyżki tworzyła utrzymujące się chwilę na powierzchni wstążki, przelałam ją do miski z mąką. Dodałam jajko. Wyrobiłam dokładnie ciasto. Było dość luźne więc dosypałam odrobinę mąki, ale nie za dużo bo pierniczki mogłyby być za twarde.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 st. C góra-dół.
Ciasto wałkowałam podsypując mąką na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawałam pierniczki (zapomniałam o dziurkach :)) i układałam je na blasze wyłożonej folią teflonową. Piekłam przez 16 minut (lub krócej jeśli są chudsze) aż się zarumieniły (pierniczki sporo rosną, lepiej zostawić odstępy). Studziłam na kratce.
Najlepiej przechowywać je w puszce. Miękną na choince.

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Najlepsze pierniczki choinkowe

  1. 20 sierpnia 2015 - 08:39

    Jak przygotowujesz przyprawę?:)

    • 20 sierpnia 2015 - 09:50

      Bardzo dobre pytanie. W przyszłym tygodniu przygotuję przepis. Dziś wyjeżdzą i już nie zdążę. Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *