Muffiny czekoladowe z wiśniami

muffiny czeokladowe

Przygotowałam je na moją imprezę urodzinową. Są mocno czekoladowe, lekko wytrawne w smaku i bardzo sycące. Osobiście bardzo je lubię, choć u mnie w domu nie ma na nie wielu amatorów. Cóż więcej dla mnie :)

Muffiny czekoladowe z wiśniami

Składniki: (na ok. 18 standardowych muffinów)
  • 200 g masła miękkiego
  • 150 g cukru drobnego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • niepełna szklanka wiśni z kompotu odsączonych (ja dałam wiśnie z nalewki, mrożone też się nadadzą byleby były bez pestek)
  • posiekana gorzka czekolada lub czekoladowe groszki (dałam groszki, ale nie wiem ile :) sypnęłam na oko, ale myślę, że najmarniej było pół szklanki ;)
Piekarnik nagrzałam do 190 st C, góra-dół.
Masło utarłam mikserem aż stało się puszyste. Dodałam cukier i ucierałam do jego rozpuszczenia. Następnie wbijałam pojedynczo jajka, dalej ucierając.
Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiałam do masy maślano-jajecznej. Dolałam mleko i śmietankę i wymieszałam szpatułką do połaczenia składników. Dosypałam czekoladę i wiśnie i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto wyszło dość gęste.
Formę wyłożyłam papilotkami. Do każdej nałożyłam po mniej więcej łyżce ciasta. Umieściłam w piekarniku i piekłam przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone baeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce.

 

Smacznego życzy Marzena :)

muffiny czekoladowemuffiny czekoladowemuffiny czekoladowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 9 marca 2015 - 12:02

    Super ,lubię babeczki z wiśniami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *