Mini serniczki truskawkowe w słoikach

serniczki truskawkowe

Dzisiaj są urodziny mojej siostry i mojego brata. Dlatego na wstępie: 100 lat! 

Podobne desery mignęły mi jakiś czas temu w internetach. Chyba były zrobione z malin. Mamy sezon truskawkowy, dlatego postanowiłam je wykorzystać. Głównym zamysłem było to, aby przypominały sernik na zimno, dlatego mamy tu spód z ciastek, masę sernikową oraz bitą śmietanę na wierzchu. Słoiczki są malutkie, mają pojemność zaledwie połowy standardowej szklanki, ale możecie mi wierzyć, że ciężko zjeść na raz więcej niż jeden. Idealnie sprawdzą się na letnich przyjęciach, piknikach. Ich przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych urządzeń. A wyglądają bardzo efektownie. Zajadaliśmy się nimi w ubiegły weekend. Jak pojawią się maliny, to z pewnością wypróbuję wersję malinową.

Mini serniczki truskawkowe w słoikach

Składniki: (10 słoiczków 125 ml)
Spód:
  • 120 g ciastek kruchych typu Digestive
  • 3 łyżki masła
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%
  • 380 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru lub więcej
Dodatkowo:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • truskawki
  • liście mięty
Najpierw przygotowałam spód. Masło stopiłam i wystudziłam. Ciastka wrzuciłam do miski i utłukłam je drewnianą pałką na piasek (można to zrobić w malakserze). Wlałam masło, dokładnie wymieszałam. Do każdego słoiczka wsypałam ok. 1 czubatej łyżki ciasteczkowego spodu. Wyrównałam i docisnęłam, używając trzonka od pałki. Słoiczki wstawiłam do lodówki.
Żelatynę wsypałam do rondelka, zalałam wodą, odstawiłam do napęcznienia.
Truskawki umyłam, osuszyła, usunęłam szypułki. Zblendowałam na gładki mus (blenderem ręcznym).
Do miski włożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę, dodałam cukier. Wymieszałam rózgą bardzo dokładnie aby nie było grudek (można robotem).
Rozpuściłam żelatynę, stawiając rondelek na palniku tylko na chwilę, tak aby tylko zagrzać garnek. Wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Do żelatyny wlałam łyżkę musu z truskawek, wymieszałam i dodałam jeszcze dwie. Przelałam do reszty musu. Dokładnie wymieszałam.
Mus truskawkowy z żelatyną dodałam, w partiach do serka i śmietany. Wmieszałam rózgą. Warto na tym etapie skosztować masę, aby dodać ewentualnie więcej cukru.
Gotową masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Nałożyłam do słoiczków, wyrównałam wierzch. Wstawiłam do lodówki na noc (myślę, że 2-3 godziny wystarczą).
Następnego dnia ubiłam śmietankę razem z cukrem pudrem. Używając rękawa cukierniczego i końcówki z gwiazdką, wycisnęłam do każdego słoiczka spory kleks bitej śmietany. Udekorowałam truskawkami i listkami mięty.
Można podać od razu albo przechować w lodówce.

Smacznego życzy Marzena :)

serniczki truskawkowe

serniczki truskawkowe

serniczki truskawkowe

serniczki truskawkowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

6 comments on “Mini serniczki truskawkowe w słoikach

  1. 9 czerwca 2016 - 18:51

    Uwielbiam desery w słoiczkach.To takie mini szczęście.Pysznie wyglądają!.

  2. 9 czerwca 2016 - 20:35

    Pięknie podane! Jeden z moich ukochanych deserów <3

  3. 10 czerwca 2016 - 11:22

    Pyszności! :) Jaki fajny pomysł na serniczki – w słoiczkach :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *