Mini galettes z truskawkami i rabarbarem

mini galettes

Pogoda dzisiaj oszalała. Od rana leje i wieje. Wychodzę tylko z psami, na kilka minut i z powrotem. Zresztą one też nie lubią deszczu. Stają pod daszkiem i przyglądają się jak pada. Zastanawiają się czy warto wyjść czy może jeszcze trochę poczekać ;) No, bo w końcu Kto lubi moknąć? Ja dziś nie muszę nigdzie wychodzić, choć miałam w planach zakupy. Cóż zrobię je jutro. Swoją drogą, ludzie zawsze narzekają na pogodę.

Na pociechę upiekłam pyszne ciasto z brzoskwiniami, ale przepisu dzisiaj nie będzie :D Za to przygotowałam dla Was mini galettes z rabarbarem i truskawkami. Jakiś czas temu zerwałam 4 kg rabarbaru. Wierzcie mi, że jest to naprawdę kłopotliwa ilość; ile można zjeść z nim ciasta? Tak więc, mój zamrażalnik jest wypełniony po brzegi. Gdzie ja pomieszczę porzeczki i maliny? :/

Te malutkie tarty rustykalne (mini galettes) są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Marzą mi się takie z brzoskwiniami…

Mini galettes z truskawkami i rabarbarem

Składniki: (na 6 tart)
Ciasto:
  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki (pół na pół orkiszowa jasna i pszenna)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka truskawek przekrojonych na pół
Najpierw przygotowałam ciasto kruche.
Do malaksera wsypałam obie mąki. Dodałam cukier, jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Zmiksowałam do połączenia wszystkich składników. Zakończyłam kiedy ciasto uformowało się w kulę. Wyjęłam je z misy malaksera, podzieliłam na 6 części. Uformowałam z nich kule, które spłaszczyłam. Zapakowałam je w folię i schłodziłam w lodówce przez 1 godzinę.
W tym czasie pokroiłam rabarbar na 1-centymetrowe kawałki. Wrzuciłam go do miski i zasypała cukrem, wymieszałam. Odstawiłam.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 st. C.
Rozwałkowałam schłodzone ciasto na placki o średnicy ok. 12-15 cm. Na środek każdego nałożyłam truskawki oraz odsączony rabarbar. Zawinęłam brzegi ciasta do środka, przykrywając część owoców. Na środku zostawiłam otwór.
mini galettes
Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekła przez ok. 35 minut, aż ciasto się zrumieniło. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami na temat tego przepisu.

mini galettes

mini galettes

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

4 comments on “Mini galettes z truskawkami i rabarbarem

  1. 14 lipca 2016 - 21:34

    Marzenko, ta mąka orkiszowa to, sądząc po kolorze ciasta, jasna, tak ? Uwielbiam takie tarty :). Mają ogromny atut – szybkość wykonania a efekt, jak widać u Ciebie, piękny :)

    • 15 lipca 2016 - 00:58

      Tak użyłam jasnej, ale pełnoziarnista też może być :) Akurat się skończyła ;)

      • 16 lipca 2016 - 20:37

        Mam obie, więc mogę zrobić każdą wersje. Dziś zrobiłam z mąki pszennej z morelami. Pychotka :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *