Migdałowe muffiny z malinami

migdałowe muffiny

Nareszcie udało mi się kupić papilotki, które pasują do mojej foremki! I to całkiem przez przypadek. Tydzień temu szef wręczył mi banknoty stu- i dwustuzłotowe i grzecznie poprosił o rozmienienie (jak najdrobniej się da, oczywiście ;)). Wędrując od sklepu do sklepu, natrafiłam na, szeroko pojęte, artykuły gospodarstwa domowego, a tam, pudełko z papilotkami. Wzięłam na próbę i chyba wpadnę po więcej. Aby je wypróbować upiekłam ulubione muffiny mojej siostry – z dodatkiem mąki migałowej i malinami.

Migdałowe muffiny z malinami

Składniki: (12 muffinów)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła roztopionego przestudzonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko L
  • maliny
  • posiekane migdały
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Piekarnik rozgrzałam do 190 st.C
Przygotowałam dwie miski. Do większej przesiałam mąkę, mąkę migdałową, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszłam trzepaczką.
W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki, wymieszałam jajko z mlekiem oraz ekstraktem i masłem.
Przelałam do suchych składników i wymieszałam szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto było płynne, przelałam je do miarki z dziubkiem.
Foremkę na muffinki wyłożyłam papilotkami. Napełniłam je ciastem. Do każdej wetknęłam po 3 maliny. Posypałam posiekanymi migdałami.
Wstawiłam do nagrzanego piakarnika i piekłam przez 25 minut aż zrobiły się rumiane, a wetknięty patyczek wychodził suchy ;) Wystudziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

migdałowe muffiny

migdałowe muffiny

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 15 kwietnia 2015 - 19:32

    Wyglądają niesamowicie kusząco, pyszności :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *