Migdałowe ciasto z truskawkami (ucierane)

ciasto z truskawkami

To ciasto z truskawkami to idealny pomysł na letni deser z migdałową nutą. Robi się je szybko i łatwo. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść. Truskawki powoli tanieją, a niedługo pojawią się inne owoce. Z powodzeniem można do niego wykorzystać też maliny, czereśnie czy porzeczki. Było naprawdę pyszne, zniknęło błyskawicznie. Zaraz po tym, jak zrobiłam zdjęcia…

Migdałowe ciasto z truskawkami (ucierane)

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik nastawiłam na 185 st. C.
Do miski wsypałam obie mąki, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam, odstawiłam.
Truskawki umyłam, wyszypułkowałam i pokroiłam na ćwiartki. Dno tortownicy o śr. 26 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło ucierałam z cukrem na wysokich obrotach, do powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodałam kolejno jajka, wciąż ucierając. Zmniejszyłam obroty, do masy przesiałam suche składniki. Ucierałam do połączenia, na koniec dodałam śmietanę i ekstrakt. Powstało dość gęste ciasto.
Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy. Wyrównałam wierzch. Poukładałam na nim truskawki (nie zagłębiałam owoców w ciasto), posypałam płatkami migdałowymi.
Wstawiłam do piekarnika, piekłam przez ok. 55 minut. Wierzch ciasta się zrumienił, a wetknięty patyczek wyszedł suchy. Wystudziłam w foremce.

Smacznego życzy Marzena :)

ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

One comment

  1. 31 maja 2016 - 11:01

    Ale narobiłaś mi apetytu :) Pędzę po truskawki :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *