Migdałowe ciastka z wytłaczanym wzorkiem

migdałowe ciastka ze wzorkiem

Wałek przyjechał w poniedziałek, ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na jego wypróbowanie. Dzisiaj się w końcu udało. Planowałam zrobić niedużą ilość ciasta na dosłownie kilkanaście sztuk. Jednak w roztargnieniu wsypałam podwójną porcję mąki i mielonych migdałów. Ciastek wyszło ponad 80, ale o dziwo już połowy nie ma. Czyli chyba smaczne są? :)

Wykonywanie na cieście wzorów przy użyciu wałka to bardzo fajna sprawa. Musiałam się jednak tego nauczyć, bo na początku albo za słabo przyciskałam albo sypałam za mało mąki i ciasto się przyklejało. Jak już opanowałam technikę ;) to pracowało mi się z nim bardzo dobrze.

Migdałowe ciastka z wytłaczanym wzorkiem

Składniki: (około 80 ciastek)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g mąki z migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko L
  • 200 g masła zimnego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • mąka do podsypywania
Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 st. C.
Do miski wsypałam mąkę, mąkę migdałową i cukier puder. Masło pokroiłam w plasterki bezpośrednio do sypkich składników. Wbiłam jajko i dodałam ekstrakt. Używając ciekaczki do ciasta, połączyłam składniki, po czym zagniotłam ciasto. Część ciasta wyłożyłam na stolnicę. Rozwałkowałam zwykłym wałkiem na grubość ok. 4mm.
Ciasto obficie posypałam mąką. Następnie użyłam wałka z wzorem. Powykrawałam ciastka.
Ułożyłam je na desce i umieściłam w zamrażarce na 15 minut. Po tym czasie ciastka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam je na górnej półce przez 5-8 minut aż zrumieniły się na brzegach. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

ciastka migdałowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

8 comments on “Migdałowe ciastka z wytłaczanym wzorkiem

  1. 12 kwietnia 2015 - 18:11

    Takiego wałka jeszcze nie posiadam, ale daje efekt i już wiem co tracę :). Ciastka wyglądają tak słodko :)..I na pewno są pyszne :).

    • 12 kwietnia 2015 - 18:50

      Ciastek już nie ma :) Wałek jest świetny, a najgorszy jest wybór wzoru :) bo wszystkie są cudne :) Pozdrawiam

  2. 14 kwietnia 2015 - 18:52

    Świetnie takie ciacha wyglądają :)

  3. 6 maja 2015 - 09:14

    Zawsze mnie zastanawiało jak się ten wałek myje. Chyba by mnie trafiło jakbym miała z każdego wzorka wydłubywać mąkę ;)

    • 6 maja 2015 - 18:54

      Najlepiej miękką szczoteczką. W czasie „wałkowania” bywa ciężko ;) Mimo to polecam bo efekty są naprawdę zachwycające :)

  4. 22 lipca 2015 - 11:34

    Przepis oczywiście wypróbuję jak na fana wszelkich ciasteczek przystało ;) ale jeśli nie jest to tajemnicą, czy mogę się dowiedzieć gdzie Pani zakupiła ten konkretny wałek? Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *